Ponořte nůž do vody se solí a na broušení si roky nevzpomenete

Správný kuchař se v kuchyni neobejde bez pořádně naostřených nožů. Abyste broušení nožů nemuseli absolvovat příliš často, zkuste je namočit do slané vody.

i Zdroj fotografie: Georgfotoart / Creative Commosn / CC BY-SA
                   

Tupý nůž dokáže udělat čáru přes rozpočet každému vášnivému kuchaři. Nejen, že vás takový nástroj brzdí v práci a výsledek krájení je nevalný, ale manipulace s ním je obtížnější a hrozí tak, že se při vaření zraníte. Aby nože vydržely jako čerstvě naostřené, je potřeba o ně správně pečovat. Při broušení nože si zkuste na pomoc pozvat obyčejnou kuchyňskou sůl.

Pečujte o nože, aby dlouho vydržely

Koupě kvalitních nožů bývá většinou nemalou investicí. Určitě se vám ale vrátí, budete-li o nástroje správně pečovat. Správné zacházení může jejich životnost až několikanásobně prodloužit. Vyhněte se myčce na nádobí a raději nože umyjte pod tekoucí vodou ve dřezu. Předčasnému ztupení pomůže i vhodné skladování – ideální je magnetická deska na kuchyňské lince nebo speciální pořadač do šuplíku. V neposlední řadě byste měli nože udržovat správně naostřené.

Broušení nože zdokonalí slaná voda

S nenaostřeným nožem se vždy hůře pracuje a hrozí tak, že se při vaření pořežete. Předtím, než se příště na broušení nože vrhnete, dopřejte mu solnou lázeň. V jednom litru vody rozpusťte 60 gramů obyčejné kuchyňské soli a nůž do vzniklého roztoku na hodinu a půl ponořte. Namočení do slané vody zařídí, že nůž se bude poté na ocílce nebo brousku mnohem lépe ostřit, a naostřený také déle vydrží. Nikdy nenechávejte nože ve slané vodě delší dobu nebo dokonce přes noc, hrozí potom riziko vzniku koroze.

Nabroušený nůž a zelenina iZdroj fotografie: Pixabay

Jak na broušení nože, není-li po ruce brousek

Potřebujete nutně naostřit nože, ale po brousku i ocílce se slehla zem? Trn z paty vám vytáhnou jiní domácí pomocníci, třeba obyčejný keramický hrníček nebo talířek. Stačí několikrát přejet nožem po jeho neglazovaném okraji na dně. Nebo vyzkoušejte trik s alobalem. Ustřihněte kousek hliníkové folie a zmačkejte do kuličky, se kterou několikrát přejeďte po ostří nože. Pomoci dokáže i smirkový papír. Těmito způsoby však nože bruste jen v případě nouze. Pokud je to možné, dejte vždy přednost speciálním nástrojům.

Jak na broušení nožů na vodním kameni

Co děláte pro to, aby nože vydržely dlouho ostré?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články