Zavařená rajčata toho k úspěchu potřebují opravdu jen velmi málo. Obvykle stačí vsadit na ten správný nálev a máte vyhráno.
S blížícím se koncem letní sezóny a s přicházejícím vyčerpáním se vám může stát, že budete mít přebytek čerstvých rajčat. Pokud hledáte snadný a rychlý způsob, jak tyto živé letní chutě uchovat, pak vás čeká lahůdka. Tento recept na „sladká rajčata“ vyžaduje minimum ingrediencí a žádný zdlouhavý proces sterilizace a přitom přináší opravdu lahodný výsledek.
Jak na zavařená sladká rajčata
Existují dvě varianty tohoto receptu: jedna s citronovou šťávou a druhá s octem. Výsledkem obou verzí jsou vynikající nakládaná rajčata, která vystihují podstatu léta.
Recept na nakládaná rajčata s octem
- 1 litr vody
- 1 plná polévková lžíce soli
- 4 plné polévkové lžíce cukru
- 3 až 4 polévkové lžíce octa
- Recept na konzervovaná rajčata s citronovou šťávou
Recept na nakládaná rajčata s citronovou šťávou
- 1 litr vody
- 1 vrchovatá lžíce soli
- 4 plné polévkové lžíce cukru
- 1 lžička citronové šťávy (v prášku nebo čerstvé)
Jak sladká rajčata připravit
Začněte shromážděním všech potřebných ingrediencí. Omyjte a osušte rajčata a sterilizujte víčka (vyzkoušet můžete třeba ultrarychlý způsob sterilizace) a sklenice, které plánujete použít. Poté vložte rajčata do sklenic a pečlivě je urovnejte. Je důležité je upěchovat pevně, ale bez toho, abyste je rozdrtili.
Rajčata ve sklenicích zalijte horkou vodou. Tento proces můžete urychlit použitím rychlovarné konvice k ohřevu vody. Sklenice zakryjte víčky a zabalte je do čisté utěrky nebo hadru. Sklenice nechte 20 až 25 minut stát.
Jak na přípravu nálevu
Vodu ze sklenic vylijte do hrnce. V případě potřeby přidejte další vodu, abyste dosáhli celkového množství 1 litr. Do hrnce přidejte sůl a cukr a směs přiveďte k varu. Po uvedení do varu přidejte ocet (v případě receptu na bázi octa) a dobře promíchejte. V případě receptu na bázi citronové šťávy přidejte do hrnce citronovou šťávu.
Horký nálev opatrně nalijte na rajčata ve sklenicích a vše pevně uzavřete víčky. Případně můžete sklenice na několik okamžiků obrátit dnem vzhůru, aby se lépe utěsnily. Žádné zavařování v hrnci není třeba – pokud jste víčka opravdu dobře sterilizovali, pak se vám rajčata nejméně rok zaručeně nezkazí.
Chlazení a skladování sklenic
Sklenice s nakládanými rajčaty nechte vychladnout pod utěrkou, dokud nedosáhnou pokojové teploty. Po vychladnutí je uložte na chladném a tmavém místě. Takto zavařená rajčata jsou ideální pro skladování ve spíži. Ovšem jakmile je otevřete, uložte je do lednice a spotřebujte do dvou dnů.