Sušené švestky na zimu s česnekem a kořením. Pochoutka, kterou si určitě oblíbíte

Vyzkoušejte pro jednou švestky naslano – budete překvapeni, jak skvěle jim to sluší v kombinaci s pečlivě vybraným koření a štiplavým česnekem.

Sušené švestky na zimu s česnekem a kořením – tenhle recept si určitě zamilujete i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Sušené švestky kombinované s kvalitním česnekem a dobře vybraným kořením jsou lahodnou pochoutkou, která potěší vaše chuťové pohárky a dodá vašemu stolování opravdu jedinečný nádech nevšednosti. Tento pokrm je pikantní i neobvyklý, takže se snadno stane vynikajícím doplňkem každého jídla.

Jak na přípravu sušených švestek

I když se může zdát, že jde o složitý recept, jeho příprava je ve skutečnosti jednoduchá a výsledkem je chuťově výrazné a aromatické potěšení, které ohromí každého hosta u vašeho stolu. Na tuto zajímavou pochoutku budete potřebovat následující ingredience:

  • 3 kg švestek
  • 8 stroužků česneku
  • sůl
  • cukr
  • 1 litr slunečnicového oleje
  • 1 lžičku sušené bazalky
  • 1 lžičku oregana
  • 0,5 lžičky rozmarýnu
  • 0,5 lžičky koriandru
  • 1 malá pálivá paprička (volitelně)
  • 0,25 lžičky kardamonu
  • 0,25 lžičky skořice

Začněte tím, že švestky rozkrojíte napůl a odstraníte pecky. Poté je usušte v sušičce nebo v troubě (ovšem předtím je posypte směsí solí a cukru). Dehydratace v troubě trvat při teplotě 70 °C asi 24 hodin. Nezapomeňte však nechat pootevřená dvířka (můžete dovnitř přivřít například vařečku), aby mohla přebytečná vlhkost unikat ven.

Použití skořice proti plísním iZdroj fotografie: Freepik
Švestky není třeba uchovávat vždy jen nasladko – naopak, velmi dobrou službu vám udělají i s pečlivě vybraným koření a trochou česneku

Jak upravit usušené švestky

V samostatné misce smíchejte sušenou bazalku, oregano, rozmarýn, koriandr, kardamom a skořici. Tato směs koření dodá vašim švestkám lákavou chuť. Poté začnete do sterilovaných sklenic vrstvit švestky, stroužky česneku a plátky pálivé papriky. Každou vrstvu posypte malým množstvím směsi koření. Vše dobře upěchujte.

Po navrstvení švestek, česneku a papriky přidejte do každé sklenice uvedené množství cukru, soli a jablečného octa. Nakonec přijde na řadu slunečnicový olej. Ten zahřívejte na sporáku, dokud nezačne mírně bublat. Pak ho opatrně nalijte do všech sklenic tak, aby švestky zcela zakryl. Sklenice nakonec pevně uzavřete víčky a jemně s nimi zatřeste, aby se cukr a sůl rozpustily. Nakonec vše uložte do chladničky.

Vyzkoušejte pro jednou švestky naslano – budete překvapeni iZdroj fotografie: Unsplash
Vyzkoušejte pro jednou švestky naslano – budete překvapeni

Jak sušené švestky využít

Tato lákavá pikantní pochoutka v sobě kombinuje přirozenou sladkost švestek s aromatickým puncem česneku a pečlivě vybranou směsí koření. Jejím prostřednictvím si můžete jednoduše uchovat chuť léta pro chladnější měsíce. Tyto sušené švestky lze podávat jako předkrm, přílohu nebo jen tak třeba k pivu. Propojení chutí a bohaté aromatické tóny pozvednou váš kulinářský zážitek na novou úroveň. A švestky, které neusušíte, můžete i zamrazit – v zimě vám také přijdou vhod.

Jak uchováváte nejraději švestky na zimu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články