Co s úrodou jablek: Skvělou volbou je domácí jablečný džem

Jednoduchý domácí jablečný džem vás uchvátí svou lahodnou chutí i snadnou přípravou. Zužitkujete tak i zralá padavčata.

Jak na zpracování ovoce, aby vydrželo: Různé druhy, různá řešení i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Když se listí začíná barvit do zářivých podzimních barev a nastupuje chladný podzimní vítr, nastává období, kdy jablečné sady hýří zralým a šťavnatým ovocem. Někdy se ho však urodí příliš moc. Především jabloně jsou letos doslova obalené – a pokud nevíte, co s nimi, můžete si připravit lahodný jablečný džem. Ať už si ho namažete na ranní toast, podáváte s palačinkami nebo použijete jako náplň do koláčů a pečiva, určitě vás nezklame.

Jak si vyrobit jablečný džem

Než se vydáte na cestu výroby jablečného džemu, připravte si následující ingredience:

  • Jablka – 3 kilogramy
  • Cukr krystal – 1 kilogram

Začněte důkladným omytím jablek. Odstraníte tak veškeré nečistoty a zbytky slupky, čímž si zajistíte čistý a aromatický džem. Po omytí nakrájejte jablka na středně velké kousky. Je důležité odstranit jádřince a semínka, protože mohou ovlivnit strukturu a chuť džemu. Do čistého a velkého hrnce nebo hrnce přendejte nakrájená jablka. Nyní k jablkům přidejte krystalový cukr. Cukr slouží nejen jako sladidlo, ale také jako konzervant. Pomáhá vytvořit hustou, sirupovitou strukturu, která jablečný džem konzervuje.

Džem vařte při nízké teplotě

Vložte hrnec na plotnu a nastavte nízkou teplotu. Směs jemně promíchejte, aby se jablka v cukru rovnoměrně obalila. Jak se směs zahřívá, jablka uvolňují šťávu a cukr se rozpouští. Proto po celou dobu vše pečlivě míchejte, abyste zabránili slepení nebo připálení džemu.

Pokud nemáte možnost jablka uskladnit, můžete z nich vyrobit chutné křížaly! Je to jednodušší, než si myslíte iZdroj fotografie: Pixabay
Pokud se vám urodilo více jablek, než ještě čekali, pak se vždy hodí mít po ruce připraveny nějaké ty šikovné recepty

Jakmile se směs začne vařit a bublat, snižte teplotu na minimum. Neustále míchejte, abyste zabránili připálení nebo přichycení ke dnu hrnce. Proces varu pomáhá jablkům rozpadnout se a zahustit džem. Po dosažení varu nechte směs ještě asi 5 minut vařit. Tato fáze vaření je klíčová, protože zahustí džem a zintenzivní jablečnou chuť.

Naplňte sterilizované sklenice

Ještě horký džem plňte do sterilizovaných sklenic. Sterilizace sklenic před plněním zajistí uchování džemu. Ujistěte se, že sklenice plníte, dokud je džem ještě horký, aby se vzduchotěsně uzavřel. Po naplnění sklenice uzavřete víčky určenými pro zavařování. Ujistěte se, že je vše pevně uzavřeno, aby se zachovala čerstvost a zabránilo se zkažení celého pokrmu.

Jednoduchý domácí jablečný džem vás uchvátí svou lahodnou chutí i snadnou přípravou iZdroj fotografie: Depositphotos
Jednoduchý domácí jablečný džem vás uchvátí svou lahodnou chutí i snadnou přípravou

Pro dokončení procesu uzavírání otočte uzavřené sklenice dnem vzhůru. Tato technika, známá jako obrácené konzervování, vytváří vakuové utěsnění a pomáhá uchovat džem po dlouhou dobu. Sklenice přikryjte čistou suchou utěrkou a nechte je pomalu vychladnout. A spadaná jablka můžete použít i v podobě hnojiva jako zdroj živin. Tyto živiny podporují silný růst a živé květy.

Jak zpracováváte úrodu jablek vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články