Saze a mastnota slezou z pánve cobydup, poradí si s nimi peroxid vodíku

Peroxid vodíku neslouží jen jako velmi užitečná součást lékárničky. Naopak – skvěle vám může pomoci i s drhnutím pánví.

Příprava vánočních pekáčů: O usazeniny i rez se postará cibule i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kuchyňské nádobí se často stává obětí odolných sazí a mastnoty – a jeho čištění bývá opravdu náročným úkolem. Účinné a efektivní řešení však nespočívá v použití drahých specializovaných přípravků z drogerie, ale v peroxidu vodíku, který je silným prostředkem v boji proti kuchyňské špíně. Nejenže pánve vyčistí, ale také jim navrátí lesk, takže budou vypadat jako nové.

Směs na čištění peroxidem vodíku

K vytvoření tohoto čisticího roztoku budete potřebovat jen tři ingredience, které najdete běžně doma. Jejich poměr je takovýto:

  • 2 polévkové lžíce 3% peroxidu vodíku
  • 0,5 šálku jedlé sody
  • 1 lžičku prostředku na mytí nádobí

Smíchejte všechny ingredience ve vhodné nádobě a vyšlehejte je do pěny. Vzniklou pěnou pokryjte znečištěné povrchy pánví, hrnců a dalšího kuchyňského náčiní. Nechte ji působit 10 až 15 minut a poté pánve vyčistěte drátěnkou a opláchněte teplou vodou. Při tomto procesu nezapomeňte používat ochranné rukavice.

Co dělat, aby voda z hrnce při vaření nevytekla: Pomůže obyčejná vařečka

Jedlá soda a ocet: Účinné čisticí duo

Na obzvláště odolné znečištění doporučuje web iReceptář sodu a ocet. Vložte pánev do zašpuntovaného dřezu, posypte ji jedlou sodou, zalijte asi šálkem octa a zalijte vařící vodou tak, aby byla celá ponořená. Nechte tyto prostředky působit asi 30 minut a poté pánev umyjte v myčce jako obvykle. Já jednou ocet neměla, tak jsem si místo tohoto rozmíchala v horké vodě lžičku kyseliny citronové a také to fungovalo skvěle.

Zubní pasta na nepřilnavé povrchy

U nepřilnavých pánví je třeba při čištění napečené špíny postupovat velmi opatrně, abyste nepoškodili jejich povrch. Na nepřilnavou plochu proto naneste běžnou zubní pastu a vydrhněte ji plastovou drátěnkou nebo hrubou stranou houbičky.

Peroxid vodíku (H2O2) může být užitečným prostředkem k odstranění sazí a mastnoty z pánve. Stačí ho jen správně použít. iZdroj fotografie: Depositphotos
Peroxid vodíku (H2O2) může být užitečným prostředkem k odstranění sazí a mastnoty z pánve. Stačí ho jen správně použít

Sůl může také pomoci

Web InStory zase doporučuje čtvrt šálku hrubé soli. Posypte s ní dno pánve a vydrhněte ji papírovou utěrkou (případně sůl v pánvi zahřejte, čímž se nečistoty uvolní). Pro finální umytí použijte kapku saponátu. Chalupáři-Zahrádkáři v minulosti poradili i s jinými triky pro čištění kuchyně – příbory například vyčistíte díky alobalu a na mastnou digestoř platí docela obyčejná jedlá soda. Vše je vyzkoušeno a ověřeno.

Jak odstranit mastnotu a připáleniny z pánve octem nebo pastou

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro čištění nádobí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články