Pokud nemáte k dispozici speciální brousky na nože, může vám v kritické situaci skvěle posloužit i docela obyčejný hrnek.
V každé kuchyni hrají nože klíčovou roli, přesto často časem ztrácejí ostrost. Jejich broušení však ne vždy vyžaduje specializované vybavení nebo dovednosti. Ve skutečnosti to může být tak snadné, jako ona pověstná facka. Stačí, když k tomu použijete předměty, které již máte v kuchyni (například keramický hrnek nebo dno hrnce, jak radí web iReceptář).
Metoda hrnku: Rychlé řešení pro tupé nože
Klíčem k této metodě je dostatečně velký keramický hrnek nebo miska, a to nejlépe s neglazovaným, drsným spodním okrajem. Tento hrubý povrch totiž funguje podobně jako brusný kámen. Kdysi mi tenhle trik poradil můj oblíbený prodejce kuchyňských pomocníků a já na něj od té doby nedám dopustit. Zdůrazňoval má však, že jde spíš takové lepší „osvěžení“ ostrosti – jednou za čas je stejně třeba nůž nabrousit klasicky. A jak při tomhle triku postupovat?
- Hrnek položte dnem vzhůru na stabilní povrch, například na pracovní desku. Aby neklouzal, položte pod něj utěrku na nádobí nebo protiskluzovou podložku.
- Držte nůž v úhlu 20 stupňů ke dnu hrnku a jemně přejíždějte ostřím po hrubé hraně hladkými, plynulými, rovnoměrnými tahy.
- Tento postup několikrát opakujte na obou stranách čepele.
Touto metodou sice nezískáte výsledky ostré jako břitva, ale postačí k omlazení čepele pro snadné krájení masa a zeleniny.
Technika dna hrnce: Alternativní přístup
Podobně jako u metody za použití hrnku lze podle návodu z webu iPrima použít dno keramického nebo kovového hrnce. Ujistěte se však, že je čisté a bez jakéhokoli povlaku. Pokud na něj najdete třeba vrstvu připáleniny, odstraňte ji nejdříve za použití peroxidu vodíku nebo třeba obyčejné soli – o obojím už Chalupáři-Zahrádkáři psali.
- Stejně jako u hrnku by měl být nůž držen v úhlu 20 stupňů ke dnu hrnce.
- Můžete použít buď pohyby jedním tahem, které napodobují odřezávání tenkých vrstev z hrnce, nebo nůž kontrolovaným pohybem zvedat a spouštět.
- Důsledné držení úhlu je zásadní, aby nedošlo k dalšímu otupení čepele.
Proč tyto metody fungují
Keramika, která je tvrdší než ocel většiny kuchyňských nožů, dokáže vyrovnat a zjemnit ostří čepele. Tato metoda je ovšem jen improvizací a „rychlým řešením, když není k dispozici brusný kámen nebo jiný nástroj,“ jak nám zdůraznil čtenář pan Matěj K. z Loučně. „Stejně ale doporučuju alespoň jednou do měsíce nabrousit všechny nože pořádným brouskem. Je to práce na pár minut, ale rozhodně se vám vyplatí.“