Vařené brambory mohou být lepší, než jste byli doposud zvyklí. Stačí k nim přidat třeba cukr nebo trochu citronové šťávy.
Skromné brambory, které jsou základem světových kuchyní, se mohou proměnit v mnoho lahodných pokrmů. S přibývajícím „věkem“ se však jejich struktura a chuť může zhoršovat, což mnohé vede k tomu, že starší brambory vyřazují ve prospěch čerstvých. I my dřív staré brambory dávali prasatům, ale dnes už je umím využít. Koneckonců – nic jiného mi nezbývá. Své pole už nemám a ceny v obchodech jsou příliš vysoké na to, abych si dovolila něčím plýtvat.
Kdy pomůže cukr
Přidáním cukru do vody na vaření starých brambor se dosáhne více než jen jejich oslazení, jak byste si možná mysleli. Bojuje totiž proti přirozené degradaci chuti, ke které dochází vlivem stárnutím brambor. Tato metoda je obzvláště účinná u brambor, které začaly ztrácet svou přirozenou sladkost a hloubku chuti. Ale nebojte se – nebudou chutnat jako přemrzlé. Prostě jen dostanou zpátky svůj starý šmrnc.
Celý postup je jednoduchý, ale přitom velmi účinný. Začněte oloupáním stárnoucích brambor a jejich ponořením do studené vody. Když vodu přivedete k varu, vmíchejte do ní lžičku cukru a špetku soli. Sůl je nezbytná, protože zesiluje přirozenou chuť brambor, zatímco cukr působí proniká do hlíz a jemně zvýrazňuje jejich chuť. Výsledkem je pokrm, který nijak nepřiznává stáří své hlavní suroviny – naopak přináší chuťový zážitek podobný čerstvě sklizeným bramborám.
Vylepšení pomocí citronové šťávy
I když samotný cukr může výrazně zlepšit chuť starších brambor, přidání citronové šťávy může podle webu iReceptář pokrm pozvednout na novou úroveň. Kyselost čerstvé citrusové šťávy totiž dodává přirozené sladkosti této zeleniny jasný, osvěžující kontrast a vytváří tak komplexní chuťový profil, který dokáže proměnit obyčejné vařené brambory ve výjimečnou přílohu. „Stačí jen pár kapek citronové šťávy ke konci vaření,“ potvrzuje čtenářka Jitka N. z Broumova. „Brambory pak chutnají opravdu luxusně.“
Sůl: vyvažující faktor
A jak na solení brambor, které k jejich příprav nezbytně patří? Obecným pravidlem je použít 10 gramů soli (přibližně jednu polévkovou lžíci) na kilogram brambor, jak říká web Vaření. Správné množství soli v kombinaci se sladkými a kyselými tóny cukru a citronu vytváří harmonickou rovnováhu, díky níž je každé sousto potěšením. Určitě se tedy vyplatí na použití těchto ingrediencí zaměřit. A co si počít s bramborovými slupkami, které vám po ovaření zbudou? Chalupáři-Zahrádkáři doporučují je použít jako šikovné hnojivo.