Červnové hnojivo pro okurky: Perfektně funguje dřevěný popel a slunečnicová semínka

Dřevěný popel je pro zahradu velmi univerzálním hnojivem. Perfektně pomůže třeba i vašim okurkám – stačí ho správně aplikovat.

Červencové hnojivo pro okurky: Obří úrodu zařídí popel i slunečnice i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Okurky potřebuj ke svému správnému vývoji mnoho živin, jak píše web MagazínDoma. Před výsadbou proto připravte půdu zapravením organické hmoty, která zlepšuje úrodnost a odvodnění. Také provzdušnění půdy je pro vývoj kořenů okurek zásadní a lze ho posílit lehkým použitím roztoku peroxidu vodíku. A zapomínat nesmíte ani na správné hnojení.

Jak hnojit okurky v červnu

Zajímavou možností je kombinace droždí, popela a cukru. Přidáním 100 gramů kvasnic a šálku cukru do 1 litru vody a následným přilitím dalších 10 litrů vody přibližně po 2 hodinách dojde k fermentaci. Pak už stačí jen přimíchat popel – potřebovat budete 4 šálky. Tento zkvašený roztok se poté zředí v poměru 1:10 a použije se k zalévání rostlin jednou týdně. I on dodá rostlinám vše potřebné (a jako bonus působí i ve formě prevence proti některým chorobám).

Cibulové slupky nikdy nevyhazovat, pokojovky po nich touží

Aby okurky rychle rostly a neonemocněly: Skvělým pomocníkem jsou cibulové slupky

Hnojení pro žloutnoucí okurky se slunečnicí

Droždí a popel jsou společně velmi účinné. Pokud však máte před sebou záhon nebo skleník, kde okurky začínají žloutnout, musíte připravit hnojivo trochu jinak.

  • Čerstvé, nepasterizované mléko (nejlépe kravské)
  • Aktivní sušené droždí nebo pekařské droždí
  • 4 lžíce slunečnicových semen
  • Nádobu na kvašení (např. kbelík)

V nádobě smíchejte malé množství mléka (asi 1 šálek) s čajovou lžičkou droždí. Droždí během kvašení spotřebuje cukry v mléce. Směs jemně promíchejte, abyste zajistili rovnoměrné rozložení kvasinek. Nakonec přidejte rozemletá semena slunečnice (ta dodají okurkám tolik potřebný draslík a další cenné živiny) a nádobu zakryjte prodyšnou látkou nebo víkem s otvory pro výměnu vzduchu a umístěte ji na teplé a tmavé místo na 24 až 48 hodin.

To umožní kvasinkám mléko zkvasit a uvolnit z něj prospěšné látky. Zkvašenou směs zřeďte přidáním vody. Běžný poměr je 1 díl fermentované směsi na 10 dílů vody. Pak už jen okurky zalijte – magazín iReceptář doporučuje tuto zeleninu hnojit každých 14 dní.

Pokud chcete své okurky právně vyživit, nemusíte kupovat drahá hnojiva v obchodě. Skvěle vám pomůže třeba i popel. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud chcete své okurky právně vyživit, nemusíte kupovat drahá hnojiva v obchodě. Skvěle vám pomůže třeba i popel.

Opakovaná aplikace

Zředěnou směs aplikujte jednou za dva až tři týdny během vegetačního období. Sledujte zdravotní stav rostlin a v případě potřeby frekvenci upravte. A hodit se vám může i dřevěný popel.

Jaké triky používáte při péči o okurky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články