5 chyb, kvůli kterým bude úroda brambor nulová: Patří mezi ně nadměrná zálivka a špatné hnojivo

Při pěstování brambor musíte věnovat pozornost například vhodnému způsobu zavlažování a ochraně před škůdci a chorobami.

Bramborám se bude dařit jedna báseň, k růstu jim pomůže tráva i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Brambory jsou vytrvalé byliny z čeledi lilkovitých, podobně jako rajčata a papriky. Pocházejí z horských oblastí And a jsou díky tomu přizpůsobeny různým klimatickým podmínkám, nejlépe se jim však daří v dobře propustné, kypré půdě s dostatkem slunečního světla. Škrobnaté hlízy jsou velmi výživné, poskytují vitamin C, draslík a vlákninu a mají všestranné kulinářské využití po celém světě. Jak při jejich pěstování nenadělat chyby?

1. Výběr správného místa pro výsadbu

Zásadní chybou, které se lze při pěstování brambor dopustit, je výběr nevhodného umístění. Brambory vyžadují ke správnému vývoji slunné stanoviště; stinná místa mohou růst brzdit nebo mu zcela zabránit. Svou roli hrají také sousední plodiny; kukuřice, fazole a česnek jsou prospěšnými společníky, zatímco dýně by mohly vyčerpat všechny živiny daří, než tato oblíbená zelenina stihne dozrát, jak uvádí web AgroBiologie.

2. Chyby při hnojení

Brambory potřebují půdu bohatou na živiny, ideálně obohacenou o čerstvý hnůj. Častou chybou je však aplikace hnoje na jaře těsně před výsadbou. Místo toho by se měl aplikovat na podzim, aby se mohl přes zimu rozložit, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

3. Chyby při zalévání

Další kritickou chybou při pěstování brambor je přemokření. Při zalévání brambor často platí, že méně znamená více. Pokud není extrémní sucho, vyhněte se zalévání ihned po výsadbě. Se závlahou začněte, až se objeví první pupeny, které signalizují tvorbu hlíz. Zalévejte každý týden vlažnou vodou do brázd mezi řádky, ideálně za denního světla, aby půda do večera mírně vyschla. Vyhněte se zalévání v době největšího horka, abyste minimalizovali odpařování a stres u vašich rostlin.

6 neobvyklých využití brambor, které stojí za to znát: S trochou šikovnosti se z nich vytvoří čistící prostředek, hnojivo či účinná zbraň proti plísním

4. Nesprávná sklizeň a skladování

Sklízení brambor v nevhodnou dobu nebo jejich nesprávné skladování může také vést k nulovému výnosu z hlediska využitelných plodin. Brambory by se měly sklízet, když začnou odumírat listy, což znamená, že hlízy dozrály. Skladování pak provádějte na chladném, tmavém a suchém místě. To je nezbytné, aby se zabránilo jejich zkažení, jak píše web NašeZahrada.

Geniální hack pro bleskové oloupání brambor iZdroj fotografie: Pixabay
Opravdu úspěšné pěstování brambor vyžaduje pečlivou pozornost věnovanou výběru stanoviště, správnému načasování a typu hnojení.

5. Ochrana proti chorobám a škůdcům

Mezi běžné hrozby patří mandelinky, mšice a houbové choroby, jako je například plíseň. Pravidelné kontroly a zásahy, jako je používání vhodných fungicidů nebo insekticidů a střídání plodin, mohou pomoci tyto problémy účinně zvládnout.

Vertikální pěstování brambor a jak na něj

Jak se o své bramborové pole staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články