Vosy se zahradě vyhnou obloukem, stačí na zahradě zasadit účinné odpuzovače

Kromě výsadby rostlin odpuzujících vosy můžete podniknout i další kroky, abyste minimalizovali jejich aktivitu na zahradě.

Jak vyrobit past na vosy – je to jednodušší, než si myslíte i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Než se pustíme do popisu toho, jak se zbavit vos na zahradě, věnujme chvilku tomu, abychom tento neuvěřitelný hmyz ocenili. Vosy jsou rozmanitou skupinou hmyzu, po celém světě je známo více než 100 000 druhů. V ekosystémech hrají klíčovou roli jako predátoři i opylovači. Mnohé z nich jsou dravci nebo parazitoidy, což znamená, že kladou vajíčka do jiného hmyzu nebo je přilepí na něj. Toto chování pomáhá kontrolovat populace škůdců, což z vos dělá důležité spojence pro zahrádkáře a zemědělce.

Vosy jako mistři architekti

Vosy jsou známé i svými složitými hnízdy. Některé druhy si staví hnízda z materiálu podobného papíru, který je vyroben z rozžvýkaných dřevěných vláken, zatímco jiné používají bláto. Tato hnízda se nacházejí na různých místech, od stromů a keřů až po okapy a dokonce i pod zemí. Rovněž navštěvují květy kvůli nektaru a nechtěně přenášejí pyl. Bohužel naše nejrozšířenější vosa obecná se ze všeho nejraději potuluje okolo jídla a sladkých limonád, a to hlavně na sklonku léta a na podzim, jak píše web iReceptář. A právě tu je vhodné ze zahrady vyhnat.

Jak na vosy: Vůně octa je odežene daleko od zahrady

Jak rychle vyhnat vosy z vašeho pozemku: Vůně octa je odežene daleko od zahrady

Hmyz ukrytý ve stromečku iZdroj fotografie: Pixabay
Vosy se zahradě vyhnou obloukem, stačí na zahradě zasadit účinné odpuzovače

Proč odpuzovat vosy?

Navzdory svému ekologickému významu mohou být vosy podle webu MámeDům v zahradách a venkovních prostorách nevítanými hosty, zejména pokud jsou agresivní nebo se snaží usadit na nevhodném místě. Naštěstí můžete vytvořit zónu bez tohoto hmyzu tím, že na zahradě strategicky vysadíte vhodné odpuzující rostliny. Jde především o aromatické bylinky, ale skvěle vám pomůže i ocet, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Jak vyhnat sršně a vosy ze zahrady: Účinnými pomocníky jsou česnek a máta peprná

Jak na vosy: Vůně octa je odežene daleko od zahrady iZdroj fotografie: Pixabay
  • Máta (Mentha): Máta má silné aroma, které je pro vosy nepříjemné. Výsadba máty kolem zahrady může vytvořit účinnou bariéru. Buďte ale opatrní, protože tahle oblíbená bylinka se může také agresivně šířit.
  • Bazalka (Ocimum basilicum): Bazalka je nejen kulinářskou pochoutkou, ale také přírodním odpuzovačem vos. Její štiplavý zápach tento hmyz mate.
  • Meduňka lékařská (Melissa officinalis): Podobně jako máta má meduňka silnou citrusovou vůni, která odpuzuje vosy. Snadno se pěstuje a zahradě dodává příjemnou vůni.
  • Tymián obecný (Thymus vulgaris): Aromatické silice tymiánu vosy nesnášejí a jako bonus ho využijete i v kuchyni.
  • Levandule (Lavandula): Krásná vůně levandule je oblíbená mezi lidmi, ale vosy ji právě rády nemají.
  • Afrikán (Tagetes): Snadno se pěstují a můžete z nich vytvořit barevný lem kolem zahrady.
  • Muškáty (Pelargonium): Muškáty vydávají vůni, která odpuzuje vosy a další hmyz. Vyrábějí se v různých barvách a lze je použít na zahradních záhonech nebo v nádobách.

Jak se s vosami vypořádáváte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články