Pichlavá strana struhadla a její využití: Je skvělá pro výrobu pyré

Pichlavá strana struhadla vám může pomoci s celou řadou kulinářských úkonů. Hodí se třeba pro přípravu čerstvých pyré.

Pichlavá strana struhadla a její využití: Je skvělá třeba pro výrobu pyré i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Skromné kuchyňské struhadlo je již po staletí nepostradatelným nástrojem všech hospodyněk. První model pocházel ze 40. let 15. století z Francie a jednalo se o primitivní zařízení, které se vyrábělo děrováním povrchu železných desek. Tato první struhadla se používala především ke strouhání tvrdého sýra, který byl pro francouzskou kuchyni základem.

Něco málo o struhadle

Postupem staletí se konstrukce struhadel vyvíjela. V 19. století se struhadla stala dokonalejšími a běžně se používala v domácnostech po celé Evropě i v Americe. Výrazným zlepšením bylo zavedení modelů potažených cínem na počátku 20. století, díky němuž se tito pomocníci trvanlivějšími a odolnějšími proti korozi, jak uvádí MarthaStewart na svém webu.

Jak nabrousit staré a tupé nůžky bez brousku: Palčivý problém vyřeší jediná lahev piva

Tupé struhadlo naostříte za pár sekund, chce to jen alobal iZdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
Tupé struhadlo naostříte za pár sekund, chce to jen alobal.

Dnes se ve většině kuchyní běžně objevují čtyřstranná „věžová“ struhadla, která jsou vybavena různými stranami pro různé druhy strouhání. Ale právě často přehlížená pichlavá strana – vyznačující se malými otvory s vyčnívajícími ostrými hranami – má v kulinářství zvláštní místo, zejména pokud jde o přípravu pyré.

Jemné umění přípravy pyré

V minulosti, kdy nebyly k dispozici kuchyňské roboty a mixéry, byla tato strana struhadla klíčová pro přípravu čerstvých ovocných a zeleninových pyré pro kojence – tedy pro zboží, které nebylo v obchodech právě snadno dostupné. Dnes je tato strana struhadla často přehlížena, přestože poskytuje výjimečné využití pro třeba strouhání koření, jako je třeba muškátový oříšek či skořice, a dokonce i pro jemné strouhání brambor do hašé a podobných pokrmů.

Díky michelinskému triku již nikdy nebudete bojovat se špinavým struhadlem na sýr. Vyčistíte ho naprosto jednoduše

Ačkoli se  pichlavá strana struhadla často podceňuje, ve skutečnosti vám může pomoci s celou řadou kulinářských úkonů. iZdroj fotografie: Pixabay
Ačkoli se pichlavá strana struhadla často podceňuje, ve skutečnosti vám může pomoci s celou řadou kulinářských úkonů.

Vyniká rovněž při strouhání citrusových plodů, jak informuje web Chatelaine. Jemné čepele jemně oškrábnou barevnou vnější slupku citronů, pomerančů a limetek a zachytí esenciální oleje, aniž by se zabořily do hořké dřeně.

Je také fantastická pro tvrdé sýry, jako je parmezán. Jemné hoblinky se totiž odlupují rychle a rovnoměrně a jsou poté ideální na posypání těstovin a salátů. Chalupáři-Zahrádkáři také poradili, jak s pomocí struhadla zbavit kapra šupin nebo jak ho podomácku nabrousit.

Jaké je vaše nejoblíbenější použití struhadla?

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články