Nejlepší způsob skladování česneku: V copech vydrží čerstvý klidně celý rok

Odhalte tajemství úspěšného skladování česneku. Díky tomuto jednoduchému triku vám vydrží až do příští sezóny.

Čím hnojit česnek na jaře, aby byly jeho palice opravdu obří i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek patří bezesporu mezi jednu z nejzdravějších a nejoblíbenějším plodin, které si můžete na své zahrádce vypěstovat. Nejenže je skvělým dochucovadlem, s nímž okořeníte téměř jakýkoliv pokrm, ale navíc obsahuje velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, kterými velmi pozitivně působí na lidské zdraví.

Česnek pro zdraví

Ceněný je zejména pro své antibiotické účinky. Pokud sklizený česnek správně uskladníte, vydrží vám podle odborného webu MNU klidně i několik měsíců. Takto ukládá česnek i moje babička a vždy jí vydrží až do jara.

Jak si vychutnat česnek i v zimě

Existuje několik způsobů, jak si zajistit přísun česneku i v zimním období, aniž byste jej museli neustále kupovat. Kromě toho, že jej správně uskladníte a zajistíte mu ty nejlepší podmínky, ho můžete vypěstovat i na parapetu, jak už Chalupáři-Zahrádkáři informovali. Jaká pravidla při jeho pěstování dodržovat a jak přesně postupovat jsme rozepsali již v dřívějším článku na Chalupáři-Zahrádkáři. Podzimem tak vaše sezóna nutně skončit nemusí a čerstvou zeleninu si můžete vychutnávat i nadále.

Konec klíčení brambor, stačí je jednoduše skladovat vedle jablek

Brambory a cibuli nikdy neskladujte vedle sebe, brzy začnou hnít

Čerstvě sklizený česnek v koši iZdroj fotografie: Pixabay
Dopřejte si i uprostřed zimy bezchybné zásoby domácího voňavého česneku – stačí ho jen správně uskladnit.

Zásady skladování potravin

Důležitou roli hrají podle webu TopRecepty především podmínky, ve kterých sklizené ovoce a zeleninu uchováváte. Obecně se doporučuje jejich uložení na tmavé a chladné místo. Velmi nepříznivě však na ně působí vlhkost.

Z toho důvodu je potřeba zajistit v místnosti výměnu vzduchu. Velmi špatně se mu daří i v lednici, o čemž jsme psali už dříve na stránkách Chalupáři-Zahrádkáři, a jak potvrzuje i naše čtenářka Jana S. ze Zábřehu: „V lednici česnek vždy brzy začne hnít a plesnivět vinou vysoké vlhkosti.“

Červená řepa vydrží až do léta: S šikovným postupem se dá skladovat i v bytě. Hniloba, vysychání a ztráta chuti se jí vyhnou obloukem

Chytrý trik, jak uchovat česnek čerstvý, stačí ho opálit iZdroj fotografie: Pixabay
Jak na skladování česneku, pokud ho spletete do copů, vydrží čerstvý klidně celý rok.

Pomůže zapletení do copu

Trvanlivost česneku ještě prodloužíte, pokud mu ponecháte jeho suché listy. Ty už poté jen stačí zaplést do copu tak, aby hlavičky česneku zůstaly pěkně na povrchu. Pak už jen cop zavěste na dobře větrané místo a z jeho báječné chuti se můžete těšit klidně rok.

Jakým způsobem skladujete česnek přes zimu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články