Komáři a mouchy se v domě už neukáží, odežene je směs z kafru

S mouchami a komáry v domě už nemusíte bojovat za pomoci insekticidů. Skvěle si s tím poradí i ověřené přírodní prostředky.

Komáři a mouchy se v domě už neukáží, odežene je směs z kafru i Zdroj fotografie: Freepik
                   

S využitím síly kafru, hřebíčku a bobkového listu si můžete zajistit klidné a ničím nerušené letní večery, do kterých se jakýkoliv otravný hmyz neodváží doslova páchnout ani na krok. Tak si vezměte lahvičky s rozprašovačem a vydejte se na toto aromatické dobrodružství!

Jak na domácí repelent

Nejdříve si budete muset obstarat několik klíčových věcí. Určitě se nesnažte žádnou složku něčím nahradit, jinak totiž celý recept nebude fungovat. Co je třeba?

  • Kafrový olej: Hrdinou naší směsi je alkohol, který obvykle najdete v místní lékárně
  • Hřebíček
  • Bobkové listy

Začněte odměřením 20 ml kafrového alkoholu. Nalijte ho do lahvičky s rozprašovačem nebo do jiné vhodné nádobky, kterou máte po ruce. Poté do něj vhoďte dva nebo tři hřebíčky a jeden bobkový list. Malý tip: bobkový list rozdrťte, aby se vešel do hrdla láhve a lépe uvolnil svůj plný aromatický potenciál. Vše uzavřete a uložte na tmavé místo. Skříň nebo zásuvka se hodí. Nechte dva dny odstát a louhovat.

Domácí repelent proti klíšťatům si snadno vyrobíte z máty

Domácí repelent proti klíšťatům: Stačí uvařit mátový čaj a dát ho do rozprašovače

Mouchy se v domě neukáží, stačí vsadit na sílu správných esenciálních olejů iZdroj fotografie: Prokop Racek / Creative Commons / CC BY-SA
Mouchy se v domě neukáží, stačí vsadit na sílu správných esenciálních olejů.

Aromatická bariéra a jak na ni

Po dvou dnech louhování je vaše směs připravena bránit vaše domácí blaho. Aplikovat ji můžete několika způsoby podle toho, jak právě potřebujete.

  • Vlhký hadřík touto směsí ještě trochu navlhčete a otřete s ním parapety, rámy dveří a všechna další místa, kudy se hmyz dostává do místnosti.
  • Pokud máte rozprašovač, aplikujte směs záclony a sítě proti komárům. Nejenže tím zabráníte vniknutí hmyzu, ale také na nich zanecháte příjemnou vůni, která osvěží váš domov. Přímo do oken pak web Deník doporučuje sáčky s vodou, jejichž odlesky by měly mouchy odradit.

Dodržováním těchto jednoduchých kroků nejenže vyšperkujete svůj prostor příjemnou vůní, ale také ho obrníte proti létajícím nepřátelům. Na pavouky zase platí esenciální oleje. O jejich použití jsme už na stránkách Chalupáři-Zahrádkáři psali.

Proč dávat bobkový list do mouky

Nemesis všech molů – esenciální oleje: Pár kapek ve spíži a už se v domácnosti neukážou

Zkušení zahradníci zapalují kávu v alobalu: Odežene všechny škůdce iZdroj fotografie: Freepik
Léto je nejoblíbenějším ročním obdobím mnoha lidí. Má jen jednu opravdu velikou chybu –⁠ dotěrný hmyz.

Citron a hřebíček: Voňavý štít

Jestliže vám však kafr příliš nevoní, zkuste místo něj použít citron, jak radí web iReceptář. Rozkrojte ho na poloviny a do každé z nich zapíchněte 6-12 hřebíčků. Citrony položte na talíř a kolem nich ještě rozprostřete několik bobkových listů a pokapejte je šťávou z dalšího citronu. Tento repelent zvládne komáry i mouchy odhánět několik dní. Mimochodem kousky hřebíčku je vhodné zapíchat i do mýdla, získáte tak skvělý prostředek proti obávaným šatním molům, jak si Chalupáři-Zahrádkáři už ověřili.

Jak proti těmto nepříjemným návštěvníkům bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články