Už žádné mouchy a komáři v domě, hravě si s nimi poradí máta a bazalka

Nejenže tyto bylinky odhánějí hmyz, ale také dodají vašim obytným prostorám příval zeleně a vůně. Určitě se vyplatí je používat.

i Zdroj fotografie: Sabari Girisan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vaše oblíbené kuchyňské bylinky – zejména máta a bazalka – se skvěle hodí nejen k ozdobení pokrmů, ale také dokáží udržet otravný hmyz na uzdě. Stačí jen vědět, jak je opravdu správně a efektivně použít.

Mocná máta: Přírodní odpuzovač hmyzu

Máta je díky své energické vůni a esenciálním olejům jedním z nejlepších přírodních odpuzovačů hmyzu vůbec. Mnohdy ji stačí jen vysadit na parapet. Silná vůně, kterou její listy vydávají, působí jako přirozená bariéra a odrazuje mouchy a komáry od vstupu do vašeho domova. Pro zvýšení ochrany můžete občas listy trochu zahýbat, aby se do vzduchu uvolnilo více vůně.

Jak přežít sezónu klíšťat: Domácí repelent na bázi esenciálních olejů

Kdo by s těmito přírodními a příjemnými řešeními, jako je máta a bazalka, potřeboval drsné chemikálie? Je to zbytečné. iZdroj fotografie: Freepik
Kdo by s těmito přírodními a příjemnými řešeními, jako je máta a bazalka, potřeboval drsné chemikálie? Je to zbytečné.

Mátový sprej pro kutily

Vytvořit si však můžete i vlastní repelent proti hmyzu namáčením mátových lístků ve vroucí vodě, podobně jako když vaříte čaj. Po vychladnutí nalijte hotový nálev do rozprašovače a rozprašujte ho kolem oken, dveří a dokonce i na ložní prádlo. Nejenže tím zaženete hmyz, ale také svůj dům provoníte svěží a příjemnou vůní, jak radí web iReceptář.

Bazalka: odpuzovač hmyzu

Ale hodit se vám může i další bylinka – bazalka. Ta je nejen základem italské kuchyně, ale také mocným nepřítelem proti domácím škůdcům, jako jsou právě mouchy a komáři. Ti totiž její specifickou vůni nesnáší a dvakrát si rozmyslí, než začnou bzučet kolem vašeho kuchyňského koutu. Důležité je její pravidelné prořezávání a zalévání, které jiípomůže efektivně růst a tvořit ony žádoucí vonné silice v opravdu maximální míře, jak radí magazín Bovram.

Jednoduchý test ukáže, zda jsou na vaší zahradě klíšťata. Do pěti minut budete mít jasno

Otravné mouchy v domácnosti efektivně pochytá medová past iZdroj fotografie: Depositphotos
Dokud neudeří skutečně mrazy, bude boj proti nežádoucímu hmyzu nikdy nekončící nutností – ale nemusí tomu tak být navždy.

Dalším účinným způsobem, jak využít tuto bylinu k odpuzování hmyzu, je bazalkový esenciální olej. Několik kapek můžete přidat do difuzérů nebo si připravit zředěný roztok, který stačí rozprášit po domě. Vůně bazalky navíc uklidňuje a navozuje příjemnou náladu, takže z jejího použití můžete skvěle těžit také. Na mouchy pak skvěle platí i směs hřebíčku s bobkovým listem, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Jak proti obtížnému hmyzu bojujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články