Silná zálivka z amoniaku a dešťové vody: Jen pár kapek do sudu a silný lektvar pro rostliny je na světě

Vezměte si konev a pojďte se postarat o to, aby vaše zahrada kvetla a plodila s plnou silou. Pomůže vám s tím amoniak.

Silná zálivka z amoniaku a dešťové vody: Jen pár kapek do sudu a je to i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zahradničení je živelný tanec živlů a lidské vynalézavosti, kdy každá kapka vody a každé zrnko půdy v sobě skrývá potenciál. Objevte inovativní způsob, jak podpořit zdraví vaší zahrady: pomocí směsi čpavku, peroxidu vodíku a dešťové vody.

Proč právě dešťová voda?

Dešťová voda je pro zahrádkáře jako zlato. Je měkká, neobsahuje minerály a chemikálie, které jsou obsaženy ve vodovodní vodě, a má neutrální pH, takže je pro rostliny velmi dobře vstřebatelná.

Navíc zřízení systému sběru dešťové vody je opravdu jednoduché. Připevněte na dům, garáž nebo skleník okapy a svody, které ji odvedou do zásobních sudů nebo nádrží a je to. V oblastech náchylných k zamokření pak zvažte vybudování dešťové zahrady nebo malého jezírka, které bude přirozeně shromažďovat a uchovávat přebytečnou vodu.

11 rostlin pro věčné nestíhače – vystačí si se zálivkou jednou za několik dní, aniž by se přestaly zelenat

Chcete-li vytvořit silné, ale bezpečné hnojivo pro rostliny, smíchejte 100 ml amoniaku a 100 ml peroxidu vodíku s 200 litry zachycené dešťové vody. iZdroj fotografie: Freepik
Chcete-li vytvořit silné, ale bezpečné hnojivo pro rostliny, smíchejte 100 ml amoniaku a 100 ml peroxidu vodíku s 200 litry zachycené dešťové vody.

Co dělá na zahradě čpavek?

Čpavek, zdroj dusíku, má zásadní význam pro zdravý růst rostlin. Podle webu AMMPower pomáhá při fotosyntéze, podporuje svěží zelené listy a zlepšuje jejich celkový zdravotní stav. Při přímém použití na rostliny je však třeba jeho sílu mírnit, jak upozorňuje web ScienceDirect, aby nedošlo k případnému poškození.

Vytvoření dokonalé směsi

Chcete-li vytvořit silné, ale bezpečné hnojivo pro rostliny, smíchejte 100 ml amoniaku a 100 ml peroxidu vodíku s 200 litry zachycené dešťové vody. Tato směs rostliny nejen vyživuje, ale také pomáhá potlačovat patogeny v půdě.

Před použitím směsi čpavku a peroxidu je nezbytné ji řádně naředit. Obecnou zásadou je zředit jeden díl roztoku čpavku a peroxidu deseti díly vody. Tím zajistíte, že směs bude dostatečně silná, aby rostlinám prospěla a přitom jim neuškodila. Klidně si celou výživnou dávku rozmíchejte přímo v sudu a pak už jen zalévejte.

5 chyb, které zničí úrodu brambor: Nadměrná zálivka a čerstvý hnůj nadělají pořádnou paseku

Pár kapek glycerinu do sudu s vodou vám pomůže šetřit iZdroj fotografie: Pixabay
Tento přístup je nákladově efektivní, šetrný k životnímu prostředí a neuvěřitelně uspokojivý, když sledujete, jak vaše zahrada vzkvétá.

K aplikaci používejte konve nebo postřikovač s hadicí, ideálně brzy ráno nebo pozdě večer, kdy jsou teploty nižší. Tím zabráníte rychlému odpařování roztoku a zajistíte, že se účinně vstřebá. Mimochodem, amoniak vám na zahradě pomůže ve více ohledech, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Jak svou zahradu nejraději hnojíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články