Očekávané povodně by se mohly vyrovnat těm v roce 2002: Jak ochránit zahrady a domovy

Na Česko se podle všeho řítí extrémní počasí, které může z koryt zvednout většinu řek. Na povodně se proto vyplatí připravit.

Na Česko se podle všeho řítí extrémní počasí, které může z koryt zvednout většinu řek. Na povodně se proto vyplatí připravit. i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Při slově povodně si představíme náhlý příval vody, který smete vše, co mu stojí v cestě. Ve skutečnosti však mohou mít povodně mnoho podob a každá z nich přináší vlastní problémy a nebezpečí. Co tedy můžete dělat, když se blíží záplavy?

Historie velkých povodní u nás

Povodně mají dlouhou historii, kdy působily spoušť, a střední Evropa to ví až příliš dobře. Podívejme se blíže na některé mimořádné povodně, které zasáhly v posledních desetiletích.

  • Povodně ve střední Evropě v roce 1997: V červenci 1997 zasáhly hranice Moravy a Slezska intenzivní a dlouhotrvající deště, které způsobily rozsáhlé povodně v České republice, Polsku a na Slovensku. Tato povodňová událost měla katastrofální následky – o život přišlo 114 lidí, z toho 50 v České republice a 56 v Polsku.
  • Povodně na Vltavě a Labi v roce 2002: V srpnu 2002 došlo v České republice k dalším smrtícím povodním, které postihly především řeky Vltavu a Labe. Jednalo se o největší povodeň, jaká kdy byla v českých dějinách zaznamenána, přičemž průtok Vltavy v Praze dosáhl 5 300 metrů krychlových za sekundu. O život přišlo sedmnáct lidí a velké části hlavního města byly pod vodou.

Varování před povodněmi je opět aktuální

Bohužel historie se asi bude brzy opakovat. Český hydrometeorologický ústav vydal na nadcházející víkend, od pátku 13. září do neděle 15. září 2024, výstrahu před povodněmi. Podle stránek MZP se očekává i padesátiletá voda. Extrémní stupeň nebezpečí byl vyhlášen zejména pro východní a jižní oblasti republiky.

Psí vrčení neznamená jen varování či agresi. Je několik druhů s odlišnými významy aneb Vysvětlení k psí řeči

Český hydrometeorologický ústav vydal na nadcházející víkend, od pátku 13. září do neděle 15. září 2024, výstrahu před povodněmi. iZdroj fotografie: Pixabay
Český hydrometeorologický ústav vydal na nadcházející víkend, od pátku 13. září do neděle 15. září 2024, výstrahu před povodněmi.

Očekávat lze podle webu SeznamZprávy vydatné srážky, možné bleskové povodně a rozvodnění řek. Záplavy však nejsou jedinou obavou – ve hře je prý i silný vítr, který by mohl vyvracet stromy. V horských oblastech pak může dojít k sesuvům půdy. Nyní je čas jednat!

Jak se připravit na povodeň

Ať už žijete v záplavové oblasti nebo ve městě, příprava je klíčem k minimalizaci škod a k tomu, abyste zůstali v bezpečí.

Připravte se na výpadky proudu

Povodně často vedou k výpadkům proudu, proto je nezbytné mít spolehlivou svítilnu. Tím ale nekončete – investujte do rádia na baterie, abyste měli aktuální informace o nejnovějších výstrahách před počasím a příkazech k evakuaci.

Množení rostlin - hortenzií

Za množení hortenzií dostala pokutu 25 000 Kč, teď se snaží ostatní zahradníky varovat

Díky promyšlenému plánování a přípravě může vaše zahrada povodeň nejen přežít, ale také se po ní rychle vzpamatovat. iZdroj fotografie: Pixabay
Díky promyšlenému plánování a přípravě může vaše zahrada povodeň nejen přežít, ale také se po ní rychle vzpamatovat.

Přemístěte cenné věci do vyšších poloh

Vše cenné vyneste ze sklepů nebo přízemí do vyšších pater. Nechcete přece kvůli stoupající vodě přijít o nenahraditelné vzpomínky nebo důležité dokumenty.

Zabezpečte venkovní předměty

Rozhlédněte se po svém dvoře nebo zahradě a zhodnoťte rizika. Pokud máte obavy z velké vody, připravte si dostatek pytlů s pískem. Těmi lze například vycpat díru pod vraty nebo je rovnou použít jako zábranu před okna a dveře. Mohou také zvednou břeh příkopu a odvést od vás zvednutou vodu dál. K dispozici je nejspíš budou mít i místní dobrovolní hasiči (případně vám s jejich sehnáním poradí obec), kteří vám také pomohu s jejich co nejefektivnějším využitím. Rozhodně se proto nebojte zeptat. Chalupáři-Zahrádkáři také v minulosti radili, jak se připravit na požár.

Jak se na povodně připravujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články