Ostružiník po sklizni potřebuje prořezat, příští rok pak snese lahodné a velké plody

Pamatujte, že trocha úsilí při péči o ostružiny může vést k uspokojivé úrodě, která vám přinese radost i v příštím roce.

Dozrávající ostružiny i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Ostružiny jsou jedním z nejvděčnějších druhů ovoce, které můžete na zahradě pěstovat. Při správné péči mohou ostružinové keře rok co rok přinášet velké a šťavnaté plody, na kterých si s radostí pochutná celá rodina. A co dělat pro to, aby tomu tak opravdu bylo?

Kdy prořezávat ostružiny

Načasování prořezávání je pro zachování zdraví a produktivity ostružin opravdu zásadní. Ostružiny by se měly prořezávat ihned po sklizni, obvykle koncem léta nebo začátkem podzimu. Toto načasování je po všech stránkách zásadní, protože pomáhá předcházet chorobám a škůdcům v době, kdy jsou rostliny zranitelné, a zároveň podporuje silný růst na jaře následujícího roku.

Co s malinami na podzim: Vsaďte především na jejich důkladné prořezání

Chytrá péče o remontantní maliny dbá na řez i výživu. Tímto způsobem získáte dvě sklizně za sezónu

Dozrávající ostružiny iZdroj fotografie: Pixabay
Díky správnému řezu bude úroda příští rok větší.

Podzimní řez ostružin: Jak a proč?

Podzimní řez zahrnuje podle informací z webu Resprout nejen odstraňování odplozených šlahounů, ale také tvarování rostliny pro zajištění optimální úrody v nadcházející sezóně.

  • Starší větve bývají obvykle tmavší a dřevnatější.
  • Zkraťte je až k zemi, abyste zabránili přehuštění keře a podpořili cirkulaci vzduchu.
  • Z každé rostliny vyberte 6 až 8 nejsilnějších nových výhonů, a ty si ponechte.
  • Odstraňte všechny slabé, poškozené nebo příliš hustě rostoucí.

Co si ještě pohlídat

U popínavých odrůd přivažte vybrané tyčky k mříži nebo plotu, abyste podpořili jejich horizontální růst, který zvyšuje oslunění a produkci plodů. Nyní je také ideální čas na hnojení ostružinových keřů, abyste je připravili na růst v příštím roce. Ideální pro ně bude aplikace dobře uleželého kompostu nebo jiného organického hnojiva bohatého na fosfor a draslík, jak radí web RHS. To pomůže podpořit silný vývoj kořenů a květních pupenů.

Který den v září provést řez petúnií: Jedině tak pokvetou až do konce roku a budou je obdivovat sousedé z celé ulice

Ostružiny jsou obvykle připraveny ke sklizni od poloviny léta do začátku podzimu, i poté jim však musíte věnovat náležitou péči. iZdroj fotografie: Pixabay
Ostružiny jsou obvykle připraveny ke sklizni od poloviny léta do začátku podzimu, i poté jim však musíte věnovat náležitou péči.

Zavlažování a mulčování

Správné zavlažování a mulčování jsou pro udržení zdravého ostružinového keře také klíčové, a to zejména v oblastech se suchým podzimem nebo velmi chladnou zimou.

  • Udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Pokud nejsou výrazné srážky, zalévejte rostliny jednou týdně.
  • Kolem základny rostlin naneste 5-7cm vrstvu mulče, například slámy, listí nebo kůry. To pomůže izolovat kořeny během zimy a udržet půdní vlhkost.
  • Mulčování také pomáhá potlačovat plevel a snižuje konkurenci o živiny a vodu.

A nezapomeňte se postarat ani o své maliníky. I s tím už Chalupáři-Zahrádkáři podrobně radili.

Jak se o své ostružiny staráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články