Čas natrhat šípky: Babičky je sbíraly po kilech, jsou skvělé na čaj, omáčku i med

Ať už čerstvé nebo sušené, šípky nabízejí nepřeberné množství využití, které nevyžaduje žádné složité zpracování.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Šípky, plody růže, které se obvykle sbírají od konce září do listopadu, jsou živou pokladnicí výživných látek a vitamínů. Toto načasování zajišťuje, že šípky jsou nejen nejchutnější, ale obsahují také nejvyšší koncentraci vitaminů a antioxidantů. Při sběru si vybírejte ty z čistých oblastí mimo silnice a průmyslové areály, aby nedošlo ke kontaminaci chemickými látkami.

Jak sbírat a připravovat šípky

Při sběru šípků je nezbytné používat rukavice, protože keře jsou obvykle trnité. Zralé plody opatrně odtrhněte z větví (nemělo by to jít příliš těžce – to by totiž znamenalo, že ještě nejsou zralé). Po nasbírání je vhodné šípky rozložit na čistý povrch, aby mírně oschly, zejména pokud jsou vlhké od deště. Tento krok před sušením minimalizuje riziko vzniku plísní při skladování nebo dalším zpracování, jak píše web JagodaHarvester.

Sušení a skladování šípků

Pro ty, kteří chtějí šípky skladovat, je ideální metodou sušení. Sušte je při teplotách kolem 40 °C, aby si zachovaly vysoký obsah vitamínů. Po usušení je uchovávejte na chladném a tmavém místě ve vzduchotěsných nádobách. Vydrží tak bez potíží několik měsíců a zachovají si své výživové hodnoty.

Šípkový čaj zvládne každý

Jedním z nejjednodušších a nejtradičnějších způsobů, jak si šípky vychutnat, je podle webu TheSpruce čaj. Ten spočívá v louhování sušených šípků v horké vodě po dobu asi 10-15 minut, čímž vznikne lahodný a zdraví prospěšný nápoj. Šípkový čaj nejen zahřeje, ale je také plný vitaminu C, který pomáhá v chladných měsících podporovat imunitu.

Jak efektivně sbírat celé kubíky dešťové vody a jak ji následně co nejlépe využít doma i na zahradě?

Pro ty, kteří chtějí šípky skladovat, je ideální metodou sušení. iZdroj fotografie: Pixabay
Pro ty, kteří chtějí šípky skladovat, je ideální metodou sušení.

Džem a omáčky

Ze šípků lze připravit i lahodný džem. Začněte tím, že odstraníte semínka, která jsou obvykle chlupatá a mohou dráždit trávicí trakt. Očištěné šípky uvařte, rozmixujte na pyré a vařením s cukrem a pektinem připravte džem bohatý na živiny.

Z džemu snadno připravíte i omáčku, kterou můžete použít jako tradiční přílohu k masovým pokrmům, zejména ke zvěřině. Pikantní chuť šípků zvýrazňuje bohatost masa a nabízí jedinečný chuťový zážitek.

Ještě máte čas: nasbírejte si listy maliníku a připravte si z nich výborný léčivý čaj

Čas natrhat šípky: Babičky je sbíraly po kilech, jsou skvělé na čaj, omáčku i med iZdroj fotografie: Pixabay
Vychutnejte si hravou cestu za poznáním všech úžasných způsobů, kterými mohou šípky obohatit váš život, od šálku čaje až po talíř s obědem.

Šípkový med na nachlazení

Tradiční receptem našich babiček je i šípkový med. Stačí 20 dobře usušených plodů zalít medem a nechat měsíc odstát. Po této době získáte báječný doplněk do čaje, plný mnoha užitečných látek, který vám pomůže s imunitou nebo i s léčbou probíhajícího nachlazení. A vašemu zdraví mohou skvěle pomoci i kaštany, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Jak využíváte šípky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články