Skladování česneku v zavařovačkách: Za rok ho vyndáte a bude stále čerstvý

Aby vám zásoby domácího česneku vydržely opravdu dlouho, musíte ho správně uchovat – je to jednodušší, než si myslíte.

i Zdroj fotografie: N509FZ / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Česnek nejen dodá jídlům šmrnc a vůni, ale podle magazínu Deník obsahuje i velmi mnoho zdraví prospěšných látek, díky nimž je vysoce ceněnou potravinou. V lidovém léčitelství se používá odpradávna na mnoho nemocí a našel uplatnění i v moderní medicíně. Nejvíce se však uplatní v kuchyni.

Sůl nad zlato

Máte-li velkou úrodu česneku a obáváte se ztráty kvality (česnek může začít hnít, plesnivět nebo vysychat), sáhněte po osvědčeném způsobu našich předků. Je to konzervace v soli, která existovala dávno před vynalezením chladniček či různých zavařovacích způsobů. Sůl spolehlivě ochrání váš česnek a vy jen musíte při další přípravě opatrně přidávat další sůl,,“ napsala nám k tématu čtenářka Zdeňka Ž. ze Žatce.

Červená řepa vydrží až do léta: S šikovným postupem se dá skladovat i v bytě. Hniloba, vysychání a ztráta chuti se jí vyhnou obloukem

česnek iZdroj fotografie: Freepik
Díky tomuto triku vám vydrží česnek uskladněný klidně i celý rok.

Konzervace česneku v soli bez zavařování

Celý postup není vůbec složitý a zvládne ho opravdu každý. K uchování česneku na zimu budete potřebovat:

  • česnekové hlavičky
  • vodu
  • sůl

Pamatujte si, že na 10 litrů vody je třeba 0,5 l soli. A co potom? Čerstvě sklizené česnekové hlavičky nejprve dobře očistěte. Vložte je do velké mísy, zalijte vodou a propláchněte. Poté je naskládejte do zavařovacích sklenic většího objemu a zalijte je čistou vodou až po okraj. Následně veškerou vodu ze sklenic nalijte do hlubší nádoby, odměřte ji a přidejte poměrný díl soli.

Míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Udělejte zkoušku správné nasycenosti roztoku: do slané vody vložte jedno umyté syrové vejce. Pokud plave na povrchu, je solná lázeň pro váš česnek připravena. Solanku nalijte zpět do sklenic s česnekem a uzavřete je.

Konec klíčení brambor, stačí je jednoduše skladovat vedle jablek

Brambory a cibuli nikdy neskladujte vedle sebe, brzy začnou hnít

Perfektní prostředek pro péči o pokojové rostliny má doma úplně každý, jen o tom většinou netuší – jde o běžný sušený česnek iZdroj fotografie: Freepik
Aby vám zásoby domácího o česneku vydržely opravdu dlouho, musíte ho správně uchovat – je to jednodušší, než si myslíte.

Jak skladovat česnek v zavařovačkách

Svou česnekovou zásobu uchovávejte v chladu a temnu. Česnek odebírejte podle potřeby a případně doplňte solnou lázeň, aby byl neustále potopený. Stačí jej jen oloupat a ihned konzumovat. Pokud by se vám zdál příliš slaný, můžete jej před konzumací namočit na půl hodiny do čisté vody. A pokud ho přece jen chcete skladovat vcelku, doporučují Chalupáři-Zahrádkáři především suché a temné místo.

Jak využíváte česnek v domácnosti vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články