Bělejší spáry dlaždiček bez námahy: Po pastě ze sody a octa se budou jen lesknout

Kyselost octa a čisticí vlastnosti sody vám dokážou pomoci rozpustit zbytky, které se mohou hromadit mezi spárami.

Citronová šťáva může být užitečná při odstraňování skvrn a nečistot mezi dlaždičkami – stačí jen vědět, jak ji správně použít. i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Úklid koupelny vypadá na první pohled jako poměrně jednoduchá záležitost. Ale co ty často opomíjené spáry mezi dlaždicemi, kde se v tichosti hromadí špína? Nebojte se, protože tajemství, jak tato místa oživit, spočívá ve skromném domácím prostředku.

Octový elixír: Symfonie ingrediencí

Nechte své spáry zazářit jako nikdy předtím díky jeho šikovné aplikaci. Pro tento kouzelný lektvar si připravte následující ingredience:

  • 7 šálků vody
  • 1/2 šálku jedlé sody
  • 1/4 šálku octa

Tyto prvky smíchejte v míse. Výsledkem bude lektvar připravený vdechnout vašim spárám mezi dlaždicemi nový život. Nyní jej štědře naneste na spáry dlaždic a nechte spojenou sílu jedlé sody a octa působit asi 15 minut. Pak už vše jen dočistěte drsnou stranou houbičky a máte hotovo. Nic víc není třeba.

Čistím koupelnu a zároveň úspěšně šetřím: Na chemii si nepotrpím, vodní kámen zničím i s domácí směsí z levných surovin

Domácí pomocníci mohou být užiteční i při odstraňování skvrn a nečistot mezi dlaždičkami – stačí jen vědět, jak je správně použít. iZdroj fotografie: Depositphotos
Domácí pomocníci mohou být užiteční i při odstraňování skvrn a nečistot mezi dlaždičkami – stačí jen vědět, jak je správně použít.

Tento postup jsme v redakci vyzkoušeli a opravdu ho můžeme doporučit. Na houbičku navíc není nutné nijak tlačit, špína pouští skoro sama. Ale vyzkoušet můžete i samotnou citronovou šťávu nebo ocet – podrobný postup Chalupáři-Zahrádkáři zveřejnili docela nedávno.

Uvolněte sílu jedlé sody

V oblasti čištění se jako všestranný šampion ukazuje i jedlá soda, jak radí web iReceptář. Ať už si ji pořídíte v kilogramovém balení nebo v praktických potravinářských sáčcích, vždy je připravena plnit úkoly, které jí svěříte. Její jemná abrazivita si poradí s odolnou špínou na dlaždicích a ve spárách a zajistí jim důkladné vyčištění. Jak ji použít nám poradila čtenářka Michaela V. z Chocně. „Smíchejte půl litru vody se třemi lžícemi jedlé sody. K jemnému odstranění skvrn z dlaždic a spár poté použijte houbu nebo starý zubní kartáček namočené v tomto roztoku.“

Dejte sbohem plísním v koupelně, rychle je odstraní obyčejný prací gel

Dejte sbohem plísním v koupelně, rychle je odstraní prací gel

Vodní kámen v nádobách iZdroj fotografie: Depositphotos
Spáry mezi dlaždičkami v koupelně se dokážou špínou zanést velmi rychle. Při jejich čištění však nemusíte sahat po chemii.

Pomůže i bělidlo na prádlo

Pro rozjasnění bílých spár si však můžete připravit i účinnou směs ze čtvrt šálku bělidla na prádlo a stejného množství jedlé sody. Přidejte trochu vody a vytvořte pastu. Tu naneste na spáry, nechte chvíli působit a poté vydrhněte.

Jaké jsou vaše osvědčené triky pro údržbu koupelny?

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články