Vaječná krize: Pokud vám slepice nesnáší, na vině je stres a špatná strava

Během chladných měsíců obvykle slepice snáší méně vajec. Tomu však můžete předejít vhodnou úpravou podmínek chovu.

i Zdroj fotografie: Steven Walling / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Přestaly vaše slepice dávat tolik vajec, kolik byste od nich očekávaly? Odpověď může být jednoduchá – stres nebo špatná výživa. Slepice jsou houževnatá stvoření, ale dokážou být také velmi citlivé na své prostředí a jejich produkce vajec přímo souvisí s jejich fyzickou a emocionální pohodou. Jak jim tedy v tomto směru pomoci?

Slepičí reprodukční systém

Slepice jsou pozoruhodná zvířata, pokud jde o reprodukci. Zdravá slepice snese v průměru 250 až 300 vajec ročně v závislosti na plemeni, věku a podmínkách prostředí. Produkce vajec u slepic je energeticky velmi náročný proces, který začíná ve vaječníku. Po ovulaci putuje žloutek vejcovodem, kde se na něj nabalují vrstvy bílku (bílek), blány a nakonec skořápka. Celý tento proces trvá podle stránek DaisyCreekFarms přibližně 24 až 26 hodin, což znamená, že většina slepic snáší na vrcholu produkce jedno vejce denně.

Zajímavé je, že slepice jsou citlivé na denní světlo, což znamená, že množství světla, kterému jsou vystaveny, výrazně ovlivňuje jejich snáškový cyklus. S kratší dobou denního světla se produkce vajec přirozeně zpomaluje. Proto v zimním období často dochází k poklesu počtu snesených vajec, protože slepice reagují na pokles slunečního světla zaslouženou přestávkou ve snášení. I to však lze ovlivnit – například vhodným přisvícením kurníku, jak radí web TheGuardian.

Téměř každý špatně skladuje koupená vejce. Jediný správný postup zajistí, aby zůstala čerstvá a zdravá

9 rostlin, které jsou toxické pro slepice iZdroj fotografie: Pixabay
Dobře sestavená strava pro slepice se skládá z různých zdrojů, jen jedna složka nestačí.

Proč špatná výživa vede ke krizi vajec

Pokud vaše slepice nedostávají dostatek bílkovin, jejich tělo upřednostní vlastní údržbu před produkcí vajec – tak prosté to je. Komerčně dostupné krmivo určené pro nosnice je obvykle o potřebné živiny obohaceno, ale jejich stravu můžete doplnit i několika dalšími na bílkoviny bohatými pochoutkami, jako jsou třeba dýňová semínka, sušení mouční červi, a dokonce i zbytky vaječných skořápek (rozdrcené), které dodají další vápník pro pevnější skořápky.

Vápník je rozhodující pro produkci vajec s pevnou skořápkou a jeho nedostatek může vést ke slabým, tenkým skořápkám nebo dokonce k tomu, že slepice nebudou vejce snášet vůbec. Tomu, jak by měla dobře vyvážená strava vypadat, se Chalupáři-Zahrádkáři již věnovali.

Vejce potřete olejem, v lednici pak vydrží skladované mnohem déle

Pokud vám vaše slepice nedávají tolik vajec, kolik byste si nejspíš přáli, zkuste zrevidoval podmínky, ve kterých žijí. iZdroj fotografie: Freepik
Pokud vám vaše slepice nedávají tolik vajec, kolik byste si nejspíš přáli, zkuste zrevidoval podmínky, ve kterých žijí.

Stres a produkce vajec

Myslete také na to, že tito ptáci nemají rádi změny nebo nepohodlí a stresové podmínky mohou způsobit, že přestanou snášet vejce úplně. Dobře se jim daří, když mají zavedenou denní rutinu. Snažte se je proto krmit i obstarávat ve stále stejném čase, na produkci vajec se to rozhodně projeví.

Jak bojujete proti nižšímu snášení během zimy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články