Babičky sbíraly třešňové listy po kilech, používaly je k zavařování i k výrobě čaje

Naše babičky už po staletí hojně sbíraly třešňové listy, protože si uvědomovaly jejich mnohostranný potenciál. Zkuste to také.

i Zdroj fotografie: Eiku / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Třešňové list, zejména ty divokých odrůd, obsahují řadu bioaktivních látek, v jejichž čele stojí především třísloviny, organické kyseliny a flavonoidy. Mezi nejvýznamnější patří amygdalin, který v malém množství podporuje zdraví kardiovaskulárního systému. Není tedy divu, že se po staletí používají v lidové medicíně.

Zdravotní účinky třešňových listů

Třešňové listy jsou podle výzkumů bohaté na vitaminy (zejména vitamin C) a bioflavonoidy, proto pomáhají posilovat cévy a snižují riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Třísloviny obsažené v třešňových listech navíc působí jako přírodní protizánětlivé látky, takže jsou užitečné při zažívacích potížích.

Čaj z třešňových listů: Zapomenutá tradice

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si vychutnat třešňové listy, je uvařit si uklidňující šálek čaje. Rostlinnou drogu stačí předtím jen lehce vysušit a uskladnit ve vzduchotěsné nádobě. Sušené třešňové listy (1 čajová lžička na šálek) poté zalijte horkou vodou a nechte 10-15 minut louhovat. Výsledkem bude lehký bylinný nálev se zemitým podtónem, který je známý tím, že zlepšuje trávení a posiluje imunitní systém.

Kořen kostivalu

Kam chemie nemůže, kořen kostivalu pomůže. Vyživí pokojové rostliny i na pokraji smrti

Třešňové list, zejména ty divokých odrůd, obsahují řadu bioaktivních látek, v jejichž čele stojí především třísloviny, organické kyseliny a flavonoidy. iZdroj fotografie: Pixabay
Třešňové list, zejména ty divokých odrůd, obsahují řadu bioaktivních látek, v jejichž čele stojí především třísloviny, organické kyseliny a flavonoidy.

Tento bylinný čaj není jen lahodný; pomáhá udržovat zdravá střeva, protože antimikrobiální vlastnosti listů zahání škodlivé bakterie. Mnoho lidí ho také používá jako mírné diuretikum, které podporuje zdraví ledvin. V Japonsku se pak řadí mezi oolong čaje, jak uvádí Wazashop.

Třešňové listy při zavařování a nakládání

Tyto zajímavé dary přírody však také hrají významnou roli v umění konzervování a zavařování potravin, a to zejména v tradičních východoevropských receptech. Přidáním do nakládané zeleniny nebo zavařenin působí jako přírodní konzervační prostředek.

Ještě máte čas: nasbírejte si listy maliníku a připravte si z nich výborný léčivý čaj

Tato skromná část oblíbeného stromu, která je často přehlížena, je skutečným botanickým klenotem s kulinářským i zdraví prospěšným využitím. iZdroj fotografie: Pixabay
Tato skromná část oblíbeného stromu, která je často přehlížena, je skutečným botanickým klenotem s kulinářským i zdraví prospěšným využitím.

Jejich třísloviny brání růstu škodlivých bakterií a plísní, čímž pomáhají prodloužit trvanlivost nakládané zeleniny (nejlépe se hodí především pro okurky a rajčata). Do každé sklenice přitom stačí přidat jen pár listů. Třísloviny dodávají zelenině mírnou trpkost, zatímco organické kyseliny se postarají o jemnou zemitou chuť, která zvýrazňuje její lahodnost. A pokud chcete zvýšit úrodu třešní jako takových doporučují Chalupáři-Zahrádkáři správný řez.

Jak využíváte podzimní bylinky vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články