Oblíbené václavky nejsou tak nevinné: Houbaři je milují, mohou je ale otrávit

Václavky jsou vysoce ceněny pro svou výraznou oříškovou chuť a všestranné využití v kuchyni. Měli byste si na ně však dát pozor.

Oblíbené václavky nejsou tak nevinné: Houbaři je milují, mohou je ale otrávit i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Milovníci hub vždy hledají další velký kulinářský objev a v mnoha regionech je za jeden z těchto skvostů považována Armillaria mellea, známá také jako václavka obecná nebo medová houba. Avšak i když se tyto krásky mohou na první pohled zdát jako sen všech sběračů, jsou s nimi podle webu iPrima spojena i rizika, která se často přehlížejí.

Rozpoznávání václavek: průvodce houbaře

Kloboučky václavek (Armillaria mellea) mají výrazný medový nádech, podle kterého dostaly i svůj nevšední název v anglicky mluvících zemích – medové houby. Jejich vzhled často umocňují drobné tmavé šupinky, které jsou vidět na povrchu klobouku.

Podrobný návod pro amatéry, jak pěstovat hlívu ve sklepě

Do lesa už nemusíte, houby si můžete vypěstovat i na vlastní zahradě

Kloboučky václavek (Armillaria mellea) mají výrazný medový nádech, podle kterého dostaly i svůj nevšední název iZdroj fotografie: Pixabay
Kloboučky václavek (Armillaria mellea) mají výrazný medový nádech, podle kterého dostaly i svůj nevšední název.

Žábry pod kloboukem jsou světlé až bělavé a stejně jako ostatní zástupci rodu Armillaria mají václavky charakteristický prsten na třeni, radí dále všem houbařům Wikipedie. Navíc mají tendenci se objevovat zejména během podzimu (ano, hádáte správně – okolo svátku svatého Václava), takže právě teď jsou pro jejich sběr ideální podmínky.

Proč mohou být syrové václavky jedovaté

Jedním z největších omylů o václavkách je, že je jsou zcela jedlé. To má k pravdě ale opravdu daleko. Naopak – v syrovém stavu obsahují václavky toxiny, které mohou vést k výrazným zažívacím potížím včetně nevolnosti, zvracení a průjmu. I když tyto příznaky nejsou životu nebezpečné, mohou být natolik závažné, že způsobí nezapomenutelný (a nepříjemný) zážitek. O dalších nebezpečných houbách psali Chalupáři-Zahrádkáři zde.

Jak sbíraly houby naše babičky? Inspirujte se šikovnými tipy a odhalte nejčastější mýty

Václavky není těžké rozpoznat, pokud víte, kde hledat. Rostou ve shlucích na pařezech, kmenech stromů a kořenech živých i mrtvých stromů. iZdroj fotografie: Pixabay
Václavky není těžké rozpoznat, pokud víte, kde hledat. Rostou ve shlucích na pařezech, kmenech stromů a kořenech živých i mrtvých stromů.

Pro bezpečné vychutnání václavek je proto nezbytná důkladná tepelná úprava. „Vařením nebo smažením po dobu nejméně 10 až 15 minut se škodlivé sloučeniny rozkládají, takže houby jsou bezpečné. Já je ráda připravuju smažením na másle, používám je do polévek nebo nakládám do octového nálevu. Podle mě mají mírně nahořklou chuť, která tak trochu připomíná lískové oříšky,“ radí houbařka a kuchařka v jednom paní Zdeňka K. z Lovosic.

Jaké houby nejraději v lese sbíráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články