Ne vždy je třeba klíčky z brambor ihned vyhazovat. Naopak – pokud víte, jak na to, mohou vám ještě v mnoha směrech skvěle posloužit.
Bramborové klíčky jsou často považovány za nepříjemnost, která by vůbec neměla vzniknout. Koneckonců – většinou se spíše soustředíme na prevenci jejich vzniku než na cokoliv jiného, jak konstatuje web GardensIllustrated. Ale ve skutečnosti jsou užitečnější, než si možná myslíte.
Domácí lék na klouby
Možná to nevíte, ale právě skromné bramborové klíčky jsou známé i svými léčivými vlastnostmi. Skvěle se hodí především jako lék na bolesti kloubů. Obsahují totiž solanin, sloučeninu s analgetickými vlastnostmi, která při správném použití může zmírnit zánět a kloubní potíže.
Jak si vyrobit tinkturu z bramborových klíčků
Pro začátek nasbírejte asi 300 g bramborových klíčků a vložte je do sklenice. Poté je zalijte 0,7 litru vodky nebo 0,5 litru vysokoprocentního alkoholu tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici postavte na tmavé a chladné místo na dobu přibližně jednoho měsíce a každý den s ní lehce zatřeste, aby se obsah dobře promíchal.
Po měsíci bude tinktura připravena k použití. Aplikujte ji zevně jako obklad nebo s ní potírejte bolavé klouby několikrát denně podle potřeby. Dokáže zmírnit bolest a léčit zánět. Ale nezapomeňte, že tato tinktura je určena pouze k vnějšímu použití, a to kvůli obsahu solaninu v bramborových klíčcích. Je totiž jedovatý.
Přírodní odpuzovač škůdců
Pokud se věnujete zahradničení, mohou vám bramborové klíčky posloužit i jako účinný prostředek proti škůdcům, jak radí web GrowVeg. Solanin, který vám tak skvěle poslouží při péči o klouby, se totiž skvěle uplatní i jako přírodní odpuzovač hmyzu. Skvěle zahání zejména mšice nebo nejrůznější roztoče.
Klíčky můžete použít čerstvé, sušené nebo mražené. Stačí je rozdrtit, smíchat s vodou a nechat přes noc vylouhovat. Ráno pak tekutinu přeceďte a použijte jako postřik. Uvidíte, že k vám žádní zákeřní nepřátelé rostlin už nezavítají.
Škrob z bramborových klíčků pomůže při úklidu
A využijete je i při péči o domácnost. Klíčky jednoduše povařte ve vodě, dokud nezměknou, a poté tekutinu sceďte. Vzniklou vodu se škrobem můžete použít k čištění kovových povrchů – budou se skvěle lesknout. A pokud byste rádi přece jen brambory uskladnili tak, aby vám neklíčily, mají pro vás Chalupáři-Zahrádkáři podrobný návod.