Každý správný milovník vaření své dovednosti časem zlepšuje a snaží se vymyslet triky, které by jeho pokrmy odlišily od ostatních a okouzlily chuťové pohárky každého, kdo si dá byť jen jediné sousto. Jedna taková vychytávka se týká i masových karbanátků. Do nich totiž zkušené hospodyňky přidávají máslo, aby byly šťavnaté.
Máslový trik pro karbanátky
Jakmile se na internetu objevily první zmínky o tomto triku, mnoho milovníků masa ho s nadšením vyzkoušelo. Výsledky však nebyly vždy valné, a tak od této vychytávky dalo plno z nich ruce pryč. Chyba byla většinou v postupu, který zvolili. Kostičku másla totiž obalili masovou směsí. Naservírovaný karbanátek pak po rozříznutí na talíři vytvořil jakousi loužičku z rozpuštěného másla.
Správný postup pro šťavnaté karbanátky
Správný postup vyžaduje to, aby se kostka másla dala ztuhnout do mrazáku. Ztuhlé máslo se pak nastrouhá na struhadle a takto připravené se teprve přidává do směsi s masem. Následně se z hotové směsky vytvarují karbanátky, které se dají do pekáče a poté se pečou.
Klíčové je to s máslem nepřehnat. Doporučené množství je sto gramů másla na jedno kilo masa. Samozřejmě nějaký ten gram navíc obvykle nehraje roli, takže to klidně můžete vzít tak trochu od oka.
Jak vybrat kvalitní máslo
Důležitá je také kvalita másla. V tomto případě se nemusíte starat o to, jestli obsahuje sůl, ale rozhodně byste se měli vyhnout nahrazování kvalitního másla nějakým tukem na pečení. Mohlo by se totiž stát, že mnohdy výrazný chuťový ocásek rostlinných tuků určených k pečení přebije jemnou chuť masa, což mnoha lidem v jídle vadí.
Jaký je váš nejoblíbenější recept na masové karbanátky?