Křupavé okurky lze konzervovat i ve studené vodě a bez octa. Přesto chutnají skvěle a vydrží věky

Okurky lze nádherně křupavé uchovat i bez sterilace. A nepotřebujete k tomu ani ocet nebo jiné nepříjemné ingredience.

i Zdroj fotografie: PxHere
                   

Hledáte ideální recept pro uchování úrody okurek – nakladaček? Zkuste je letos naložit bez octa – budou tak opravdu křupavé, lahodné a aromatické. Navíc je můžete uchovávat i při běžné pokojové teplotě, a to opravdu dlouhou dobu. Stačí si jen vzít k ruce seznam těch správných surovin a inspirovat se ověřeným postupem, díky němuž okurky vydrží v pokojové teplotě i tři roky.

Jak na konzervaci okurek bez octa

Vyzkoušejte recept na okurky „zavařené“ studenou vodou. Nebudete k němu potřebovat nic složitého a zvládnete ho třeba i v polních podmínkách zahradní kuchyně. Takto zpracované okurky jsou úžasně jednoduché na přípravu, a přitom se nijak nemění jejich dlouhá trvanlivost. Níže jsou uvedeny suroviny na 1 zavařovací sklenici o objemu 3 litrů, ovšem sklenic si můžete připravit, kolik chcete. Jen nezapomeňte množství surovin adekvátně navýšit.

  • 2 kg okurek nakladaček
  • 3 deštníky kopru
  • 1 lžička hořčičných semen
  • 1 litr vody (přibližně)
  • 100 g soli
  • 3 kuličky černého pepře
  • 5 listů černého rybízu
  • 1 červená paprika (volitelně)
  • 1 velký list křenu
  • 4 stroužky česneku
  • jedlá soda (k vymytí sklenic)

Jak připravit okurky bez octa

Nejdříve si dobře připravte sklenici – vymyjte ji jedlou sodou a nezapomeňte přitom ani na víčko. Okurky dobře omyjte, ale nechte je vcelku a nijak je nenařezávejte. Pokud jste je pěstovali na písčitém nebo blátivém záhoně, pak se nespokojte jen s obyčejným vymytím, ale vezměte si k ruce kartáček nebo hrubou stranu houbičky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Následně dobře omyjte také listy rybízu, list křenu, koprové deštníky a červenou papriku. Poté oloupejte česnek a list křenu nakrájejte nebo natrhejte na menší kusy. Nyní už jen zbývá naplnit sklenici. Na její dno vložte listy rybízu, nasekaný list křenu, kopr, černý pepř, kuličky hořčice a česnek. Poté naplňte sklenici okurkami. Snažte se je na sebe natěsnat co nejvíce a nechávat tak minimum volných míst.

Jak připravit nálev na okurky

Nakonec jako poslední krok nalijte vodu do hrnce a nechte ji na sporáku zahřívat. Jakmile bude alespoň vlažná, přidejte do ní sůl a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec odstavte lák na okurky z ohně a nalijte ho do sklenice s okurkami. A abyste si pojistili správný výsledek, nasypte navrch ještě hořčičná semínka. Nakonec sklenici uzavřete víčkem a postavte na talíř nebo na jinou vhodnou podložku.

Okurky nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Není nutné je dávat na chladné místo – naopak. Celý proces byste tím zpomalili, což je nežádoucí. Během této doby se okurky pokryjí bílou vrstvou, která trochu vypadá jako mouka a lák samotný se vyčistí. To je zcela v pořádku. Okurky dvakrát nebo třikrát propláchněte. Poté sklenici opět naplňte studenou vodou a dobře uzavřete. K podávání jsou připravené asi za měsíc a v pokojové teplotě vydrží i tři roky.

Jak zpracováváte svou úrodu okurek vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články