Profesionální uklízečka sdílí lidový trik: Toaleta bude křišťálově čistá po celý rok, stačí do ní nasypat levného pomocníka za spižírny

Čištění toalety mnohdy není právě snadné. Usnadnit ho ovšem lze použitím docela obyčejné soli, která bude působit přes noc.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Čištění toalety nepatří k právě oblíbeným činnostem. Ale nemusí tomu tak být vždy. Není totiž nutné sahat po drahých chemických přípravcích anebo používat sílu, když dáte šanci obyčejnému domácímu prostředku, budete příjemně překvapeni. Leckdy však jen jedna varianta nestačí, proto vám nabídneme i domácí alternativy k vyčištění opravdu odolných skvrn.

Proč sypat sůl do toalety

Návod na čištění WC mísy je jednoduchý. Vezměte jeden šálek soli a nasypte ho dovnitř. Nechte přes noc působit a ráno dobře otřete stěny toalety obyčejnou záchodovou štětkou. Uvidíte, že všechny nečistoty snadno pustí. Poté už stačí jen spláchnout a máte hotovo.

A proč vsadit právě na sůl? Především proto, že je ekologická a téměř nic nestojí. Navíc dokáže povrch šetrně dezinfikovat a ničí škodlivé patogeny. A jako bonus zastane částečně i roli bělidla, takže pomůže sanitární keramiku udržovat v perfektním stavu.

Sůl pomůže i se rzí

Ne vždy se však při čištění toalety potýkáme jen s běžnými nečistotami. Naopak. Leckdy je třeba zabojovat i s nepříjemnou rzí. K tomu je však třeba si vzít k ruce mnohem více ingrediencí než jen sůl. A co tedy budete potřebovat?

  • 2 polévkové lžíce soli
  • 100 ml vinného octa
iZdroj fotografie: Freepik

Ve vhodné nádobě smíchejte ocet a sůl. Poté nastavte mikrovlnnou troubu na maximální výkon a nádobu tam umístěte na 10 sekund – víc opravdu není třeba. Nakonec v této směsi namočte hadřík a otřete povrch znečištěný rzí. Nechte působit. Po 20 minutách celý postup opakujte, a nakonec vše opláchněte tekoucí vodou. Po rzi nebude ani památky.

Na odolné skvrny vyzraje amoniak

Pokud se však rez již zažrala opravdu hluboko, nezbude vám nic jiného, než sáhnout po trochu těžším kalibru. A co si tedy vzít k ruce?

  • 100 ml amoniaku
  • a 50 ml peroxidu vodíku.

Nasaďte si rukavice a pokud možno i respirátor nebo jinou ochranu úst. Nalijte čpavek do skleněné nádoby (kovovou rozhodně nepoužívejte) postupně do něj přidávejte peroxid vodíku, a to za stálého míchání. Poté v tomto roztoku namočte houbičku a důkladně otřete všechna místa, která poškodily stopy rzi. Počkejte 10 minut a poté vše opláchněte tekoucí vodou a saponátem (například přípravkem na nádobí). Zmizí i ty nejodolnější rezavé skvrny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Sůl a ocet pomohou i s ručníky

A ještě jedno zajímavé použití těchto domácích pomocníků máme: skvěle vám totiž pomohou i měkkostí a hebkostí vašich osušek a ručníků. A jak na to? Nejdříve naplňte umyvadlo vlažnou vodou a přidejte sklenici bílého octa. Tato přísada skvěle změkčuje vaše tkaniny a obnovuje jejich měkkost.

Poté ještě do vody vmíchejte 50 gramů soli a 30 gramů jedlé sody. Osušky a ručníky ponořte do roztoku a nechte je tam několik minut, dokud dokonale nenasáknou vodu. Poté stačí vše lehce vyždímat a vložit do bubnu pračky jako obvykle.

Jak perfektně, a přitom zcela bez námahy vyčistit toaletu a všechna její zákoutí

Jaké ingredience se při péči o toaletu osvědčily vám?

Zdroj: Gardener,
Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články