I starým příborům můžete dodat perfektní lesk. Musíte je jen vyčistit s pomocí šikovných domácích pomocníků z kuchyně.
Čištění starých příborů osvědčenými metodami našich babiček je skvělým způsobem, jak jim opět vdechnout nový život. Pro čištění a obnovení lesku vašeho nádobí se hodí celá řada přírodních prostředků. Vyberte si z těch nejprověřenějších a pusťte se do čištění příborů.
Jedlá soda a hliníková fólie
Vyložte velké umyvadlo nebo dřez hliníkovou fólií a naplňte jej horkou vodou. Přidejte do vody velké množství jedlé sody (asi 1/4 šálku na každý litr vody). Roztok zamíchejte, aby se jedlá soda rozpustila. Poté vložte příbory do umyvadla a nechte je máčet asi 15 až 20 minut. Nakonec použijte k jemnému vydrhnutí všech nečistot měkký hadřík. Opláchněte teplou vodou a osušte.
Citronová šťáva a sůl
Tato metoda je nejlepší pro odstranění lehkého zašpinění. Smíchejte stejné díly citronové šťávy a soli, abyste vytvořili pastu. Poté ji naneste na příbory a jemně ji krouživými pohyby třete, dokud nebudou všechny skvrny odstraněny. Nakonec své příbory opláchněte teplou vodou a osušte měkkým hadříkem.
Ocet a jedlá soda
Tento postup funguje velmi podobně. Smíchejte stejné díly bílého octa a jedlé sody ve dřezu nebo třeba ve velké míse. Roztok zamíchejte velmi pečlivě, aby se jedlá soda rozpustila. Poté do něj vložte příbory a nechte je máčet asi 15 až 20 minut. Po namočení odstraňte zbylé nečistoty měkkou stranou houbičky, opláchněte a osušte měkkým hadříkem.
Kukuřičný škrob a ocet
Smíchejte 1 díl kukuřičného škrobu a 1 díl bílého octa, abyste vytvořili pastu. Tu poté naneste na příbory a jemně je třete, dokud nebudou čisté, nakonec je opláchněte a osušte. V případě potřeby pak celý postup opakujte (místo kukuřičného škrobu může použít i bramborový nebo jakýkoli jiný).
Co byste ještě měli vědět
Kromě těchto metod můžete své příbory před budoucím poškozením chránit také tím, že je uskladníte na suchém a chladném místě a budete je co nejméně vystavovat vzduchu a světlu. Pokud máte doma ty stříbrné, pak na ně doporučujeme použít speciální sáčky určené na skladování stříbra nebo před uložením zabalit každý jednotlivý kus příborového setu do měkké látky. Použitím těchto přírodních metod tak můžete nejenom vrátit lesk svým starým příborům, ale také je ochráníte před dalším poškozením.
Pravidelné čištění a správné skladování pomůže udržet vaše příbory ve skvělém stavu po mnoho let. Pokud ovšem máte steakové příborové nože, měli byste jejich ochraně věnovat ještě větší péči, aby zůstaly dlouho ostré. Příborové nože se obvykle ukládají v přihrádce v kuchyňském bloku nebo v šuplíku, ovšem pro ty steakové bude mnohem lepší uložení nožů na stěnu – třeba na magnetický pruh nebo pásku.