Správné skladování pečiva tak, aby zůstalo čerstvé několik dní: Roli hraje nejen místo, ale také obal

Skladování chleba má svoje zásady. Pokud je ovšem pečlivě dodržíte, můžete jeho trvanlivost prodloužit o několik dní.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Studioktr / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Chléb patří mezi běžně konzumované druhy pečiva a nezáleží na tom, zda kupujete ten nejobyčejnější, nebo si připlácíte třeba za kváskový, žitný nebo jiné zdravější alternativy. Leckdy vás však může zaskočit jeho poměrně krátká trvanlivost. Tu však lze prodloužit několika šikovnými triky a zásadami, které by se každá hospodyňka měla naučit znát.

Skladujte chléb na správném místě

Nejdéle vydrží v suchém a chladném prostředí, jako je například spíž. Vyhněte se skladování chleba v místnosti s vysokou vlhkostí, protože právě ona může způsobit, že chléb bude brzy plesnivý nebo zatuchlý a museli byste ho vyhodit. Jde o plýtvání, ale podle lidové tradice vás může potkat i velké neštěstí, takže je určitě lepší se něčemu podobnému vyvarovat.

Používejte vhodný pevný obal

Skladujte chléb v pevném obalu, abyste ho ochránili před vlhkostí a pachy. Plastové sáčky zip-lock jsou dobré pro krátkodobé skladování, ale na delší skladování použijte spíše pevný obal, jako jsou papírové sáčky, vakuovací plastové krabičky nebo speciální textilní obaly na chléb (k dostání ve specializovaných obchodech).

Jak skladovat chléb aby dlouho vydržel – pekařský trik pomůže iZdroj fotografie: Pixabay

Nikdy nekrájejte chléb předem

Pokud nebudete celý chléb sníst najednou, nekrájejte ho předem. Krájení chleba způsobí, že se rychleji vysuší, protože se na mnoha místech naruší jeho pevná kůrka, které ho za běžných okolností před vnějšími vlivy alespoň částečně chrání. Místo toho krájejte chléb až těsně před podáváním.

Jak zamrazit přebytečné pečivo

Kvalitní chléb můžete také zmrazit, pokud ho neplánujete celý sníst v krátké době. A jak na to? Chléb zabalte do pevného obalu a vložte do mrazničky. Před podáváním ho pak nechte rozmrazit při pokojové teplotě nebo v troubě.

Pekařský trik pro mražení

S těmito tipy by měl chléb vydržet déle a být stále čerstvý a chutný. Ovšem pokud si chcete vždy pochutnat na perfektně čerstvém krajíci, vraťte se k mrazáku – ale použijte chytrý pekařský trik. Chléb nakrájejte na krajíce vyhovující velikosti a mezi každý z nich vložte pečicí papír. Ten zajistí, že s k sobě krajíce během mražení neslepí. Vy tedy můžete chléb postupně odebírat – na kuchyňské lince rozmrzne sám během několika minut – a mít perfektně čerstvé pečivo stále po ruce.

Jak skladovat chléb aby dlouho vydržel – pekařský trik pomůže iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak skladovat kváskový chléb

Milujete kváskový chléb? Pak byste měl vědět, že jeho skladování má svá specifika. Vždy ho například musíte uchovávat v papíru, protože papírový sáček nebo taška umožní chlebu dýchat a zároveň ho ochrání před přímým slunečním světlem. Chléb také vždy skladujte na tmavém místě. Nikdy ovšem neuchovávejte kváskový chléb v lednici, protože v chladu a vlhkosti ztrácí svou křupavost a chuť.

Tyto postupy by vám měly pomoci prodloužit trvanlivost kváskového chleba. I přesto však myslete a to, že tento typ pečiva je vždy nejlepší konzumovat v prvních několika dnech po pečení, protože jedině tak si střídka i kůrka zachovají tu nejlepší chuť a kvalitu.

Jak skladujete pečivo s ohledem na co nejdelší trvanlivost vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články