Jak využít figurky z čokolády od Velikonoc (i Vánoc)?

Čokoládové figurky mohou posloužit jako sladká inspirace v kuchyni i v kosmetice. Už se netřeba trápit, co s nimi, když se jich s Vánoci nebo s Velikonocemi nakupí příliš mnoho.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Stačí trocha fantazie (nebo nějaký ten návod), a proměníte je v lahodné, okouzlující, ale dokonce i relaxační a užitečné výtvory.

Správné figurky jsou předpokladem úspěchu

Nelekejte se, nejde o tvar nebo o obrázek na obalu. Ale o to, z čeho je figurka vyrobena. Jde o kvalitu použité čokolády, případně čokoládové hmoty. Figurky s nízkým obsahem kakaa se nerozpustí správně a ani při dalších procesech nespolupracují. O chuti ani nemluvě, vše byste si s nimi jen pokazili.

Proto figurky, které jsou výrobcem nazvané jako kakaová pochoutka, čokoládová pochoutka, či cukrovina s příchutí kakaa, vůbec nepoužívejte. Vězte, že lépe jim bude na kompostu nebo v bio odpadu. Nikdy je nedávejte domácím mazlíčkům! 

Kvalita je rozhodující u všech čokolád, které budete kupovat, přestože u nich budete chtít minimalizovat cenovku. Proto: ať už budete hledat v Tesco letáku na příští týden v online přehledu letáků, či v kterémkoliv dalším aktuálním letáku, při výběru mléčné čokolády se soustřeďte především na obsah kakaa. A zjistěte si, zda výrobce používá i jiné tuky, než ty z kakaových bobů či jiných skořápkových plodů.

Proměna čokoládových figurek v lahodnou polevu

  • Figurky z mléčné (min. 25% kakaa) nebo hořké čokolády (min. 35% kakaa) snadno rozpustíte ve vodní lázni.
  • Pro zjemnění chuti a konzistence nařeďte polevu sádlem, máslem nebo olejem. Pamatujte, že sádlo a máslo vytvoří na povrchu polevy „mapy“, olej především kokosový, nikoliv. Na druhou stranu: máslo nebo sádlo lépe udrží tvar polevy po zatuhnutí.
  • Přelijte přes moučník, cukrovinky, či přes cokoliv, co chcete opatřit polevou. Nechte zatuhnout.
iZdroj fotografie: Freepik

Čokoládové kousky v těstě jako vítané zpestření

  • Figurky prostě jen nalámejte a přidejte do těsta na bábovku, buchtu, muffiny, brownies, cookies apod.
  • Je jen na vás, zda stojíte o větší kousky v pečivu, a nalámete čokoládu ručně. Nebo zda figurky nastrouháte či nadrtíte v sekáčku.
  • Drobné figurky jen rozpulte a naplňte je dle chuti (ořechy, karamel, krém). Nakonec přelijte polevou připravenou podle návodu výše.
  • Trochu složitější pralinky připravíte z rozpuštěné čokolády. Nejlépe v platíčku z bonboniéry: rozpuštěné figurky nalijte do 1/3 objemu formiček a do čokolády vtlačte plánovaný obsah (oříšky, lentilky, ovoce, tužší krém atp). Po zchladnutí zalijte zbylou čokoládou a dejte na chladné místo definitivně ztuhnout.
  • Pro efektní zdobení použijte třeba bílou čokoládu a vytvořte dvoubarevné dekorace. Nebo barevný posyp, nastrouhané oříšky, jedlé květy: možností máte spoustu.

Horká čokoláda z figurek a pudinku

  • Rozpusťte figurky ve vodní lázni. Pamatujte, že při rozpouštění jen v kastrůlku by se vám kakao ihned připálilo, proto potřebujete dvě nádoby, z toho jednu s vodní lázní pro tu druhou s čokoládovými figurkami.
  • Zalijte pudink větším množstvím mléka, než je uvedeno v návodu na přípravu klasického tuhého pudinku. Můžete dochutit kardamomem, skořicí, či jakkoliv jinak.
  • Do rozpuštěné čokolády přidejte mléko s pudinkem a provařte, pak přidejte trochu smetany.
  • Ozdobte šlehačkou, skořicí nebo kakaem, či jakkoliv jinak jste u horké čokolády zvyklí.
iZdroj fotografie: Freepik

Ozdoba, kdykoliv ji budete potřebovat

  • Figurky nadrťte a uchovávejte v lednici, drtí pestrých tvarů a velikostí pak zdobte moučníky, nápoje, zmrzlinu, ovocné pyré, saláty a další pokrmy.
  • Pro efekt můžete nastrouhat figurky těsně před podáváním. Ale i to znamená, abyste je drželi v lednici nebo v chladném špajzu, aby vůbec šly nastrouhat.
  • Vytvořit originální dekorace si můžete také odlitím rozpuštěné čokolády do drobných formiček. Nebo nastříkáním na pečicí papír a následným skladováním v pevné krabičce v lednici.

Čokoládová koupel pro relaxaci:

Víte, že čokoláda může prospět pleti? Ovšem jen když ji „konzumujete“ přímo pokožkou: formou koupele, zábalu atd. Jak na koupel z čokoládových figurek? Postup je snadný, ale vyžaduje opravdu kvalitní figurky, z hořké čokolády.

  • Rozpusťte tmavou čokoládu z figurek v teplém sojovém mléce.
  • Vzniklou směs smíchejte s neparfémovanou koupelovou pěnou a ihned vlijte do vany.
  • Teď už jen zbývá si užít si sladkou relaxaci. 
  • Tip: na následné utření si připravte starší osušku či ručník, čokoláda přeci jen ulpí na kůži a nemusí se vám podařit ji při závěrečné sprše 100% smýt. Pro jistotu si ale pročtěte návod, jak rozzářit i to nejzašlejší prádlo.
Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marek Motyčák

Zobrazit další články