Sůl má vysoušející vlastnosti, a proto je dobrým prostředkem proti vlhkosti. Ve spojení s rýží se skvěle postará o vaše boty.
Zima s sebou přináší mokro a sníh, které často způsobují, že naše boty bývají promočené a nepohodlné. Rychlé a účinné sušení obuvi v těchto chladných měsících má proto zásadní význam nejen pro pohodlí, ale také pro zachování její odolnosti a hygieny. Zatímco naše babičky do mokrých bot cpaly noviny a umisťovaly je ke kamnům, moderní doba nabízí inovativnější řešení: použití rýže a soli.
Stále používané tradiční metody
Stará technika vycpávání novin do bot a pravidelné výměny papíru, který absorbuje vlhkost, je podle webu InStory stále účinná. Tato metoda funguje, protože pórovitá povaha papíru odvádí vlhkost a urychluje proces vysychání. Ovšem sůl a rýže působí rychleji.
Inovativní použití rýže a soli
Rýže je známá svou schopností pohlcovat vlhkost a může se tak stát opravdu vynikajícím nástrojem pro sušení bot – a podobně působí i sůl. Jak je použít? Naplňte látkový sáček nebo třeba staré ponožky suchou rýží a solí v poměru 1:1 a vložte je do mokré obuvi. Obě látky postupně absorbují vlhkost a boty zůstanou suché, aniž by hrozilo jejich poškození.
Odstraňování nečistot a zápachu
Před sušením je také důležité boty očistit od veškerých nečistot a zbytků. O všem i tak se někdy může stát, že i přes včasné a správné vysušení boty nepříjemně zapáchají. Co na to doporučuje naše čtenářka Mirka N. ze Staříče? „Pro boj s tímto problémem nasypte do každé boty lžičku jedlé sody a nechte ji tam přes noc. Následující den ji pečlivě vysypte a přidejte několik kapek esenciálních olejů pro osvěžující vůni.“
Web iReceptář zase nedá dopustit na pravidelné používání antibakteriálních sprejů, které mohou zabránit růstu plísní a odstranit zároveň z obuvi i nepříjemný zápach. Postřik vnitřku bot alespoň dvakrát týdně obvykle úplně stačí. V minulosti také Chalupáři-Zahrádkáři poradili, jak správně obuv sušit nebo proč k jejímu čištění a celkovému osvěžení používat obyčejný ocet.