Díky chytrému skladování cibule vydrží čerstvá a chutná dlouhé měsíce. Pomůže i prášek do pečiva

Při skladování cibule použijte osvědčený trik. Díky němu vám uložené zásoby vydrží opravdu na dlouho a nezkazí se.

i Zdroj fotografie: Forest and Kim Starr / Creative Commons / Attribution 3.0 us
                   

Ti, kteří chtějí maximalizovat dobu skladování cibule, ji mohou zavěsit do síťovaných sáčků nebo nylonových punčoch, což podporuje cirkulaci vzduchu, snižuje vlhkost a zabraňuje vzniku plísní. Podobného účinku lze dosáhnout i skladováním cibule v mělkých bednách nebo koších za předpokladu, že jsou uloženy na chladném a tmavém místě. „Cibule by měla být uchovávána tam, kde jsou teploty 0-4 C,“ doplňuje web GardeningKnowHow. Ne vždy je však takové řešení možné, a proto přichází na řadu další trik.

Prášek do pečiva cibuli zakonzervuje

Prášek do pečiva funguje jako vysoušedlo, které pohlcuje přebytečnou vlhkost a udržuje pro skladování cibule ideální podmínky. Tady však výhody tohoto postupu nekončí. Cibule může totiž během skladování klíčit, a to zejména ve chvíli, pokud je vystavena vlhkosti a teplu. Spolu se správným sušením pomáhá prášek do pečiva tento proces klíčení potlačit.

Brambory se obvykle skladují v síťových a polymerových pytlích či v dřevěných nebo plastových bednách

Brambory už hnít nebudou, stačí je skladovat v místnosti, ve které je chlad a tma

Aby vám vypěstovaná cibule vydržela opravdu dlouho, musíte jí také správně uskladnit. Díky osvědčenému triku to jde jednoduše. iZdroj fotografie: Freepik
Aby vám vypěstovaná cibule vydržela opravdu dlouho, musíte jí také správně uskladnit. Díky osvědčenému triku to jde jednoduše.

Kombinace kypřicího prášku a porézního papírového sáčku pak navíc vytváří prostředí, které účinně absorbuje vlhkost, což snižuje pravděpodobnost výskytu plísní a bakterií. Tím se výrazně snižuje i riziko zkažení vašich zásob. Využitím vlastností prášku do pečiva, který pohlcuje vlhkost, a vytvořením řízeného mikroprostředí uvnitř sáčku, tak můžete jednoduše ušetřit čas i peníze, které byste jinak museli investovat do nákupu čerstvé zeleniny.

Jak uskladnit cibuli metodou sáčku a prášku do pečiva

Celý návod je velmi jednoduchý a podělila se o něj naše čtenářka Jitka K. z Hostivic. „Musíte mít jen dostatek papírových sáčků – já si celé léto ukládám ty papírové z obchodu. Do každého dejte asi 10 až 12 cibulí a nasypte k nim sáček prášku do pečiva.

Jablka už hnít nebudou, při skladování v pilinách vydrží celou zimu

Naučte se plést tradiční cop z česneku a cibule

Uzavřete a uložte (web Gardeners doporučuje tmavé, suché a chladné místo). Pak už stačí sáčky postupně odebírat. Kontrola nebývá třeba, takhle uskladněná cibule se opravdu téměř nekazí.“ Chcete vědět víc? Chalupáři-Zahrádkáři mají v rukávu i stejně šikovný postup pro skladování jablek.

Jak skladujete cibuli vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články