Jedinečnou chuť a vůni malin si můžete uchovat i více než půl roku. Stačí jen vsadit na osvědčené triky s mrazením nebo sušením.
Maliny patří k velmi oblíbeným plodům léta. Lze z nich připravovat lahodné džemy, zavařovat je do kompotů a dokonce je používat jako náplň do koláčů, knedlíků a pečiva. Klíčem k úspěšné konzervaci je zachování všech vitaminů a minerálních látek. Vyzkoušet můžete mrazení i sušení – obě metody (pokud jsou správně provedeny) vám pomohou maliny zakonzervovat opravdu v té nejlepší formě.
Mražení malin a jak na to
Pokud používáte k zamrazení domácí maliny z vlastní zahrady, není třeba je umývat. Maliny jednoduše proberte a odstraňte všechny poškozené nebo přezrálé kusy. Maliny koupené v obchodě jemně opláchněte pod tekoucí studenou vodou v cedníku a osušte je papírovou utěrkou. Poté je rozdělte na jednotlivé porce (velikost porcí určete podle toho, na co je budete chtít později využít) a vložte je do uzavíratelných plastových sáčků.
Z nich poté vytlačte co nejvíce vzduchu, abyste zabránili spálení povrchu malin mrazem v mrazničce. Můžete také použít vakuově uzavíratelné sáčky nebo nádoby určené přímo k zmrazování. Poté vložte zabalené maliny do mrazničky zamrazte je, dokud neztuhnou. Tento proces obvykle trvá několik hodin. Nezapomeňte je označit štítkem s datem – budete tak vědět, jak dlouho už je v mrazničce máte.
Rozmrazování zmrazených malin
Pokud si chcete na rozmrazených malinách pochutnat stejně jako na čerstvých, postupujte podle následujících pokynů:
- Nejdříve přemístěte zmrazené maliny do mělké misky a to v jedné vrstvě.
- Misku vložte do chladničky a nechte maliny pomalu rozmrazovat. Tento způsob zajistí, že si plody zachovají svůj tvar a chuť.
Možné je však i rychlé rozmrazení při pokojové teplotě:
- Pokud potřebujete maliny rozmrazit rychle, vložte je do mělké misky při pokojové teplotě.
- K rozmrazování malin nepoužívejte horkou vodu ani mikrovlnnou troubu, protože by mohlo dojít ke ztrátě chuti a struktury.
Sušení malin a jak na něj
Sušení malin je dalším vynikajícím způsobem konzervace, který koncentruje jejich chuť a prodlužuje jejich trvanlivost. Maliny jemně opláchněte pod studenou vodou a osušte je papírovou utěrkou. Poté je položte na rovný povrch, například na plech na pečení nebo na tác v sušičce. Poté jí vložte do elektrické sušičky nebo do předehřáté trouby nastavené na nízkou teplotu (přibližně 60 °C). Maliny nechte sušit přibližně 20 hodin v sušičce nebo 6 hodin v troubě se zapnutým konvekčním režimem. Dvířka trouby nechte mírně pootevřená, aby během sušení mohl cirkulovat vzduch.
Správné skladování sušených malin
Sušené maliny skladujte v čistých a suchých skleněných nádobách. Ty uzavřete víčky nebo použijte vakuový uzávěr. Proveďte to ihned po jejich vychladnutí – velmi rychle totiž do sebe opět nasávají vlhkost z okolního prostředí, což by ohrozilo jejich čerstvost.