Proč rostliny milují hnojivo z cibulových slupek: Hlavními výhodami jsou bohatost na draslík a zrychlení růstu

Rostliny potřebují ke své spokojenosti maximální dávku živin. Ty jim může dodat i čistě přírodní prostředek z kuchyně.

i Zdroj fotografie: Freepik / Depositphotos
                   

V zimě nebývají pokojové rostliny právě v optimální kondici. Může za to nedostatek slunce nebo náročné podmínky panující v mnohdy přetopených a přesušených bytech. Na nohy je však může postavit docela obyčejná cibule. Obsahuje totiž celou řadu prospěšných látek – a navíc ji ani nebudete potřebovat celou. Bohatě si vystačíte jen s jejími slupkami, které by jinak stejně skončily v koši.

Hnojivo z cibulových slupek

  • Namočte cibulové slupky do vody na 24 až 48 hodin.
  • Poté vodu přeceďte a výsledný roztok použijte jako zálivku nejméně jedenkrát do týdne.

Hnojivo můžete také použít jako tekuté tonikum, které urychlí růst rostlin ještě více. Musíte ho však smíchat s dalšími odpadními materiály (třeba odřezky ovoce a zeleniny) a nechat ho fermentovat. Pamatujte, že hnojivo z cibulových slupek je bohaté na draslík, takže se skvěle hodí pro rostliny, u kterých potřebujete, aby začaly rychle růst. Dále obsahuje také hořčík, vápník a také flavonoidy, což jsou antioxidanty, chránící vaše zelené svěřence před řadou negativních vlivů.

Jak využít slupky z cibule

Cibulové slupky nejsou nic jiného než zaschlé vrchní vrstvy cibule. Proto obsahují stejné zdraví prospěšné látky jako cibule samotná a je škoda je vyhazovat. A pokud je všechny neuplatníte při výrobě hnojiva, lze je použít i jinak.

Jak urychlit růst rostlin iZdroj fotografie: Unsplash

Využití v kuchyní

Především používejte jen zdravé a čisté slupky. Nejvrchnější špinavou vrstvu odstraňte a dejte do bioodpadu nebo do kompostu. Pak cibuli omyjte a oloupejte. Slupky využijete několika způsoby.

  • Čerstvé slupky použijte do vývaru, ochutí ho a dodají mu krásnou barvu.
  • Usušené a rozemnuté slupky používejte jako koření do polévek, omáček, ale i salátů a paštik. Slupky usušíte velmi jednoduše: rozložte je v jedné vrstvě na pečící papír a sušte v blízkosti zdrojů topení, v sušičce nebo v mírně vyhřáté pootevřené troubě. Jakmile jdou rozemnout, jsou hotové.
  • Na ochucení rýže, mouky na cibulový chléb či pomazánky si vyrobte prášek ze sušených slupek. Důkladně je rozmixujte a uchovávejte ve vzduchotěsné dóze.

Využití v domácnosti

Ovšem cibulové slupky jsou skvělé i pro nejrůznější využití v domácnosti. Pokud je povaříte, tak skvěle obarví vajíčka i látky nebo oděvy. A jak na to? Dejte vařit litr vody s dvěma hrstmi slupek, přidejte 2 lžičky soli a 2 lžíce octa. Tkaninu ve vodě dobře rozprostřete, aby se obarvila rovnoměrně. Vařte mírným varem asi půl hodiny a pak ještě nechte 5 hodin stát, látku několikrát obraťte. Pak ji vyndejte a vymáchejte ve vodě s přídavkem octa na ustálení barvy.

Domácí kosmetika z cibulové slupky

Voda, zbylá po vaření cibulových slupek, může posloužit také jako tonikum, které se používá k osvěžení pokožky. Přidat ji můžete i do vašeho oblíbeného krému na obličej, který může pomoci hydratovat a vyživovat pokožku.

Jak podporujete růst pokojových rostlin vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články