Aby byly nakládané houby plné chuti a bez slizu, je třeba dodržet několik zásad. Recept od čtenáře je rozhodně sázkou na jistotu.
Nakládané houby, které jsou v mnoha domácnostech ceněnou kulinářskou tradicí, nabízejí jedinečnou směs chutí a textur, které potěší chuťové pohárky. Potvrzuje to i recept od čtenáře Petra B. z Náměšti na Hané, který nám dorazil na email, a který jsme v redakci ihned vyzkoušeli. A protože nás nadchl, dáváme ho k dispozici i vám.
Houby, které jsou bez slizu
Přítomnost slizu na houbách je zcela přirozená a vyplývá z jejich jedinečného složení, píše web HealthyCanning. Většina z nás jím však příliš nadšená není, což nám potvrdil i čtenář. „Většinou je tento sliz neškodný a neměl by být důvodem k obavám, pokud ovšem nemáte osobní averzi vůči kluzkým texturám jako já,“ napsal. „Nejjednodušší je houby oloupat a odstranit vnější vrstvu, ve které se nachází většina slizu. Při nakládání s větším množstvím těchto hub však může být jejich loupání pracné. A proto mám lepší vychytávku. Tedy vlastně dvě,“ dodává.
Web Bernardin k tomu říká, že alternativní a účinnější metodou je namočit houby na několik hodin do 10% roztoku slané vody. Po namočení je důkladně opláchněte, abyste odstranili sůl a sliz. Tato technika může účinně snížit přítomnost slizu a učinit tyto houby vhodnými k nakládání. Ale čtenář Petr radí ještě jinou cestu. Použít můžete jakékoli – třeba i ty pěstované doma podle postupu, který jsme na magazínu Chalupáři-Zahrádkáři zveřejnili.
Vaření a propláchnutí hub
Začněte tím, že houby povaříte přibližně 15 minut ve vodě se špetkou soli a malým množstvím octa. Tento krok pomůže sliz vytáhnout a rozpustit. Po uvaření je důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili zbývající sliz nebo jakékoli zbytky. Opláchnuté houby přendejte do připravené směsi nálevu, která obvykle obsahuje ocet, vodu, cukr a různé druhy koření.
S dlouhodobým uchováním pomůže zavaření
Houby v nálevu povařte asi minutu a poté je naplňte do sterilizovaných sklenic. Při dodržení této metody by se měl obsah slizu ve vašich nakládaných houbách výrazně snížit a zároveň by si měly zachovat svou lahodnou chuť. Nakonec je už jen zavařte a máte hotovo. Vydrží vám takhle bez potíží i rok. A pokud máte hub opravdu hodně. Můžete vsadit i na osvědčené postupy sušení, o kterých jsme na stránkách Chalupáři-Zahrádkáři psali také.