Hnědnutí banánů je mnohdy rychlejší, než by bylo třeba. Naštěstí tomu lze zabránit díky několika šikovným technikám.
Hnědnutí banánů není právě žádoucím jevem – pokud však poznáte příčiny, můžete ho významně zpomalit. Banánová slupka hnědne, pokud jsou poškozeny membrány banánových slupek a enzymy a polyfenoly, jež banány obsahují, tak spolu mohou reagovat.
Proč vlastně hnědnou banány
Dalším důvodem rychlého hnědnutí je velké množství ethylenu, který banány uvolňují. Tento plyn způsobuje rychlé dozrávání ovoce, jak se škroby v něm obsažené mění na cukry, nastává rozpad žlutého barviva ve slupce a banán je stále více sladší a hnědší. I zcela nepoškozený banán tak při dozrávání časem zhnědne. A hnědnutí způsobuje také kyslík, který reaguje s fenoly a do slupky proniká průduchy (proto je banán pokrytý nejprve drobnými hnědými tečkami, které se zvětšují). Těmto procesům nelze nijak zabránit, můžete je pouze zpomalit. Jak na to?
Dejte pozor při nákupu
Kupujte pouze zcela nepoškozené banány bez otlačenin, hnědých skvrn, nejlépe s nazelenalými konci. Banány i tak dozrávají velmi rychle, pokud koupíte poškozený nebo zcela žlutý plod, druhý den již může být hnědý a přezrálý.
Jak správně skladovat banány
Banány skladujte v teplotě mezi 12 až 22 °C, vyšší teplota urychluje zrání, nižší naopak způsobuje chladový šok, kdy banán nedozraje, ale poškodí se membrány buněk a banán zcela zhnědne. Z toho důvodu je neumisťujte do lednice, pokud nejsou dozrálé. Jakmile je ale banán tak akorát zralý, v lednici naopak zůstane delší dobu v kondici, slupka sice zhnědne, ale vevnitř zůstane pevná dužina.
Použijte běžnou kuchyňskou fólii
Protože kyslík proniká rychleji poškozením, dostává se dovnitř i utrženou částí banánového trsu. Konec je tedy vhodné obalit pevně strečovou fólií a tak pronikání zpomalit.
Pomůže i vhodný stojan
Aby banány dozrávaly pomaleji a neotlačily se, zavěšují se na speciální stojan, kde volně visí. Ethylen se snadněji rozptýlí do vzduchu a banány se nikde nepoškodí.
Jak využít přezrálé banány
Máte-li větší množství zralých banánů, než dokážete sníst, můžete je zamrazit. Buď celé oloupané plody nebo nakrájené na kolečka uložte do vzduchotěsné krabice nebo sáčku se zipem. Před konzumací je nechte několik minut povolit, nebo je použijte na výrobu sorbetu či mléčného koktejlu.
Banánové lívance z přezrálých banánů
Nechcete-li je mrazit, využijte hodně zralé banány do sladkých moučníků nebo snídaní. Přezrálé banány jsou velmi sladké a tak je přirozeně osladí. Rychlé jsou například lívanečky.
Na dvě až 3 porce potřebujete:
- 2 banány
- asi 5 lžic hladké mouky
- 1 vejce
- ½ lžičky prášku do pečiva
- asi 50 ml mléka
- špetka soli
- tuk na smažení
Banány rozmixujte s mlékem, přidejte vejce a prošlehejte. Postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva, nejlépe metličkou, aby směs měla konzistenci lívancového těsta. Případně přidejte mléko nebo mouku, záleží na velikosti banánů i vejce. Těsto nechte chvíli stát, aby mouka nabobtnala, lívance se nebudou trhat. Rozpalte lívanečník, vymažte jej tukem a do každého důlku vkládejte asi 2 lžíce těsta. Usmažte lívance z obou stran, pak postup opakujte. Podávejte teplé s čímkoli chcete.