Nejjednodušší způsob, jak oloupat česnek: Miska s horkou vodou a 60 vteřin času

                   

Česnek do kuchyně jednoznačně patří. Ne vždy se však jeho zpracování řadí mezi oblíbené činnosti – a to především ve chvíli, kdy ho potřebujeme více než jeden stroužek. A jak si s tím poradit, abyste na celém procesu „nenechali ruce“? Pomozte si šikovným trikem, který měly v zásobě už naše babičky. Díky němu nejen celý proces urychlíte, ale také zamezíte vzniku nepříjemného zápachu na rukou.

Jak rychle oloupat česnek

Celý trik je vlastně velmi jednoduchý – počítá jen s použitím horké vody. Stačí si ji tedy uvařit v konvici a mezitím rozebrat paličku česneku na jednotlivé stroužky. Ty poté přendejte do vhodné misky a zalijte je horkou vodou. Stačí jim minuta pobytu a půjdou loupat mnohem snadněji. Aby tomu tak však opravdu bylo, musíte použít tu správnou techniku a mít po ruce ostrý nůž.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud tedy vaše kuchyně tímto náčiním nedisponuje, pak ho ze všeho nejdříve pořádně nabruste. Poté vezměte stroužek česneku do ruky a nožem odřízněte tuhou horní část. Nakonec stroužek položte na prkénko a plochou stranou nože ho mírně zmáčkněte. Slupky se dokonale uvolní a stroužek bude připravený k oloupání. Na to už nůž ani potřebovat nebudete, jednoduše ho mezi prsty ze slupky „vykulíte“.

Vitamíny a minerály v česneku

Česnek kuchyňský (Allium sativum) je plný prospěšných látek. Mnoho lidí se tedy obává, zda by ho o ně horká lázeň nepřipravila. Minuta v horké vodě však ničemu neublíží. Vitamíny jako A, B6 a B1 ji přežijí bez úhony a též platí i pro selen, vápník, jód a další minerály. A teplo nevadí ani dalším obsaženým látkám, jako jsou polysacharidy, steroidní a triterpenové saponiny, lektiny nebo třeba flavonoidy.

Obejdete se i bez loupání česneku

Potřebujete česnek prolisovaný? Pak si určitě vezmete k ruce lis na česnek, do něhož budete vkládat již oloupané stroužky. Jak se však ukazuje, je tento mezikrok zcela zbytečný. Schválně vyzkoušejte, co se stane, když vložíte neoloupaný stroužek česneku jen tak beze všeho dovnitř a lis pořádně stisknete. Prozradíme vám to – česnek vyjde ven v perfektním stavu, zatímco slupka zůstane uvnitř, odkud ji jednoduše odstraníte.

Jak vyčistit lis na česnek

K tomuto kroku se ovšem pojí i další nepříjemnost – čištění lisu na česnek. Pokud doma nemáte speciální čistič v podobě kulatého hřebínku, pak nejspíš celým procesem strávíte dlouhé minuty. A přitom je to zcela zbytečné. Bude vám stačit jen:

iZdroj fotografie: Canva

A co si s tím vším počít? Nejprve lis na česnek dobře promažte olejem na vaření nebo na pečení. To udělejte ještě před tím, než se pustíte do zpracování česneku, tímto krokem si totiž později usnadníte odstranění zbytků této potraviny. Poté pro vyčištění drobných otvorů použijte starý zubní kartáček a nakonec ještě můžete pro perfektní výsledek propíchnout všechny otvory párátkem. Pak už jen zbývá opláchnout lis pod teplou vodou a máte hotovo.

Jak na ruce páchnoucí od česneku

Po vší té manipulaci s česnekem se však může stát, že vám budou na závěr nepříjemně páchnout ruce. Drhnutí mýdlem bohužel obvykle nepomůže, takže to protentokrát zkuste jinak a vezměte si k ruce kokosový olej. Věnujte minutu tomu, abyste ho vetřeli do všech záhybů kůže i za nehty a poté ho pečlivě opláchněte mýdlem a teplou vodou. Uvidíte, že po nepříjemném zápachu nebude ani památky.

A stejně rychle si poradíte i s nepříjemně zavánějícím dechem třeba po česnekové pomazánce. Málokdo to ví, ale skvěle vám pomůže žvýkání čerstvé petrželky. Důvodem jsou chemické prvky obsažené v této bylince – chlorofyl a polyfenol. Ty se dokážou spojit se sírou, kterou česnek obsahuje, a neutralizují ji. Pomoci vám může také pití mléka před jídlem nebo během něj. I tuky v mléce totiž síru skvěle neutralizují.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak správně skladovat česnek

Někdy vás však může překvapit fakt, že po konzumaci česneku žádné výrazné potíže z výše uvedeného portfolia nepociťujete. Je to proto, že byl česnek špatně uskladněný a většina aromatických látek vyprchala – ale radost rozhodně není na místě. Spolu s nimi totiž vzala za své i jeho unikátní chuť. A jak tedy uskladnit tuto výjimečnou zeleninu správně? Pozor si dejte především na správnou teplotu.

Ta ideální se totiž pohybuje v rozmezí 15 až 18 stupňů. Pokojová teplota v kuchyni je často bohužel vyšší, proto si musíte najít dobré místo pro skladování. Skvělý bude například úložný prostor blíže k podlaze. Je to proto, že bývá chladnější než horní police v kuchyňské skříni. Nikdy také neukládejte své zásoby česneku do blízkosti rychlovarné konvice, trouby nebo jiného horkého spotřebiče (kvůli změnám teplot). A vyberte také místo bez jasného slunečního světla.

A jaké triky používáte pro loupání, skladování nebo třeba aplikaci česneku vy?

Z česneku jde připravit i mnoho skvělých receptů, naučte se například, jak na konfitovaný česnek
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články