Odstřihněte roh od houbičky na nádobí: Klasický trik pomůže s manipulací a eliminuje šíření bakterií

Pokud své houbičce na nádobí odstřihnete ostrými nůžkami roh, budete překvapení tím, co všechno najednou doma zvládne.

houbička na nádobí i Zdroj fotografie: Jiří Sedláček / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V mnoha domácnostech slouží kuchyňská houba nejen jako čisticí nástroj, ale stává se i živnou půdou pro bakterie, jak tvrdí web Genialne. Proto je vhodné vyměňovat kuchyňské houbičky každý týden. Bohužel většina z lidí tuto radu zanedbává a snaží se opotřebované houbičky zachránit různými metodami, které často nezajistí jejich skutečnou čistotu. Někdy však mohou v této situaci pomoci docela obyčejné nůžky.

Houbička jako živná půda pro bakterie

Je dobře známým faktem, že houby jsou pro bakterie všeho druhu velmi oblíbeným domovem. A tato kontaminace je problém, protože houbičky při úklidu totiž mnohdy neúmyslně přenášejí znečišťující látky z jedné oblasti do druhé. Problém ještě zhoršuje skutečnost, že mnoho lidí používá stejnou houbičku na mytí nádobí a poté s její pomocí pokračuje v čištění silně znečištěných povrchů apod. „Vzhledem ke zdravotním důsledkům je nutné tyto návyky přehodnotit a změnit,“ napsal nám do redakce čtenář Petr M. ze Zvíkova.

Podle svých slov na hygienu v domácnosti opravdu dbá. „Neustálé opakované používání znečištěné houbičky pouze udržuje cyklus šíření bakterií a potenciálně ohrožuje hygienu kuchyně a těch, kteří ji používají.“ Jako řešení doporučuje jednoduchou úpravu samotné houbičky. „Odříznutím rohu houbičky vytvoříte jasné vizuální rozlišení mezi různými houbičkami určenými pro konkrétní úkoly. Tato metoda zajistí, že houbičky určené třeba k mytí nádobí zůstanou odděleny od jiných. Nedojde tak přenosu bakterií na různá místa.“

Houbičku na nádobí vhoďte do pračky, pochytá všechny žmolky a chlupy z oblečení

Houbička bez rohu lépe uklízí

Upravená houbička tedy slouží jako vizuální vodítko, čímž se vyloučí nejasnosti ohledně jejího určení. Tato jednoduchá úprava zvyšuje hygienu v kuchyni tím, že zabraňuje křížové kontaminaci.

  1. Snížení přenosu bakterií: Díky houbičkám vyhrazeným pro různé úkoly se výrazně snižuje riziko přenosu bakterií ze silně znečištěných povrchů na nádobí. To přispívá ke zdravějšímu prostředí v kuchyni.
  2. Prodloužená životnost: Zatímco mikrobiologové doporučují týdenní výměnu houbiček, rohový hack umožňuje prodloužit jejich životnost tím, že snižuje její bakteriální zátěž. Příliš častá výměna tak není nutná.
Zdroj fotografie: Piqsels iZdroj fotografie: Freepik
Aby se vaše oblíbená houbička na nádobí změnila v opravdu univerzálního úklidového pomocníka, nebojte se ji upravit pomocí nůžek

Podle webu Zahrada.Firenews navíc takto upravená houbička lépe vyčistí různé rohy nebo třeba úzké prostory. A to můžu z vlastní zkušenosti rozhodně potvrdit. A pokud už budete muset houbičku přece jenom vyhodit, inspirujte se návodem na její využití pro pokojové rostliny, který Chalupáři-Zahrádkáři popsali opravdu podrobně. A pomůže vám i s čištěním pračky.

Jaké jsou vaše oblíbené triky při úklidu kuchyně?

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články