Okurek bude habaděj, pomůže hnojivo z mléka a manganistanu

Okurky, které nevypadají právě dobře nebo příliš neplodí, je možné zachránit i za pomoci domácích prostředků. Je to opravdu snadné.

Poradíme, jak na vertikální pěstování okurek: Je to opravdu hračka i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Aktuální venkovní podmínky podle informací z webu iReceptář okurkám právě nepřejí. Na změny teplot a střídání vlhkých a suchých dní mnohdy reagují právě žloutnutím listů. A co s tím dělat? Jedno je jisté – k jejich záchraně se odhodlejte okamžitě, jinak můžete přijít o celou úrodu,  jak píše web MagazínDoma.

Co je dobré vědět o okurkách

Okurky patřící do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) jsou fascinující rostliny, které se vyvinuly v tropech a subtropech. Dnes se pěstují téměř na všech kontinentech – ovšem nejvíce jsou zastoupeny v Africe (tady lze najít hned 41 – celkem jich můžeme napočítat 61). Okurka je plazivá liána, která plodí válcovité plody používané obvykle do studených jídel (ovšem perfektní jsou třeba i pečené – salát z nich prostě musíte vyzkoušet). Zajímavé je, že okurky jsou technicky vzato ovocem, protože se vyvíjejí z květu a obsahují semena.

Žloutnutí listů: Příznaky a příčiny

Ke žloutnutí listů neboli chloróze může u rostlin okurek docházet z různých důvodů. K těm nejčastějším se řadí nedostatek živin, špatná drenáž půdy, přemokření nebo choroby. Pro zajištění zdravého růstu je třeba tyto faktory pečlivě sledovat.

Čas nakrmit rostliny: Majonéza pomůže listům, mléko je vyživí, pivo zase funguje jako hnojivo

Pomohou domácí prostředky

Pokud se vašim okurkám příliš nedaří, podpořte je přírodně mlékem a manganistanem draselným. Recept nám poslal náš stálý čtenář Jan T. z Olomouce, který redakci Chalupáři-Zahrádkáři radil i se snížením hořkosti této zeleniny. Připravte si 200 ml mléka a 200 ml roztoku manganistanu draselného – musí být tmavě růžový. Smíchejte s 10 litry vody a máte hotovo. Okurky postřikujte každých 5 až 7 dní. Uvidíte, že po žloutnutí nebude ani stopy a porostou dál jako splašené.“

Žena nalévá mléko z džbánu iZdroj fotografie: Piqsels
Okurky patří mezi velmi oblíbené druhy zeleniny – ne vždy se jim však daří tak, jak bychom si představovali. Pomoc je snadná.

A pokud hledáte skvělé přírodní hnojivo, s jehož pomocí byste této báječné zelenině dodali další porci živin, pak Chalupáři-Zahrádkáři doporučují cibulové slupky.

Na jaké postupy nedáte při péči o okurky dopustit vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články