Alobal je v domácnosti velmi šikovným pomocníkem – skvěle vám může pomoci třeba i s uchováváním ovoce.
Udržení čerstvosti ovoce po delší dobu není jen o jeho konzervaci, ale také o pochopení jemné rovnováhy mezi teplotou, vlhkostí a citlivostí na etylen, kterou má každý druh úplně jinou. A leckdy se vyplatí sáhnout i pro šikovné pomocníky – například pro alobal.
Úloha teploty a vlhkosti
Pro choulostivé ovoce, jako jsou například banány, je rozhodující optimální teplota skladování. Nejlépe se jim daří při teplotě 12 až 14 stupňů Celsia. Teploty nižší než toto rozmezí mohou vést k zastavení zrání a ztrátě chuti, zatímco vyšší teploty mohou způsobit velmi rychlé přezrání (jednou mi někdo řekl, že žádné ovoce nezhyne tak ošklivou smrtí jako banán – a já s ním nemohu než souhlasit). Vlhkost vzduchu by měla být udržována v rozmezí 60 až 80 %.
To však mnohdy nestačí, proto si pomozte i další trikem – konce banánů (tedy stopky) zabalte do kusu alobalu. Tím je odizolujete od venkovního prostředí, což mírně omezí jejich dozrávání – takže vydrží o pár dní déle. Pamatujte si také, že by měly být skladovány mimo dosah přímého slunečního záření a zdrojů tepla, jako je třeba topení. Ideálním místem je pro ně tmavá skříň nebo chladná spíž (uložte je tak, aby mohly zespodu dýchat – třeba do košíku). A přezrálé banány můžete podle návodu redakce Chalupáři-Zahrádkáři použít jako hnojivo.
Ochranný vosk na jablkách a hruškách
Jablka a hrušky mají přirozený voskový povlak, který je chrání před ztrátou vlhkosti a hnilobou. Omytí nebo setření této vrstvy před uskladněním však může jejich trvanlivost významně zkrátit. Myjte je proto vždy až ve chvíli, kdy je budete chtít zkonzumovat. I toto ovoce by mělo být podle webu ProŽeny skladováno na chladném místě, ideálně při teplotách těsně nad 0 °C, nikdy však pod bodem mrazu. Uložte je v mělkých bednách nebo na regálech mimo dosah světla. A pomoci může i jejich skladování v pilinách.
A abyste zabránili jejich vysychání, udržujte vlhkost vzduchu na úrovni přibližně 85 %. Pokud je vzduch příliš suchý, pokropte podlahu skladovacího prostoru vodou nebo do něj umístěte nádoby s vodou či vlhké cihly. Nikdy však nestříkejte vodu přímo na ovoce. Pravidelně také kontrolujte a neprodleně odstraňujte hnijící plody, abyste zabránili šíření hniloby (která může podle webu MagazínDoma rychle zničit celou úrodu). „A nikdy je také neskladujte s mrkví, mohla by totiž zhořknout,“ radí naše věrná čtenářka Lenka P. z Pelhřimova.