Recept na lahodné okurky s kečupem. Lehce pikantní, zato pořádně křupavé

Pokud už vám okurky začínají lézt krkem, pak musíte vyzkoušet tento recept. Okurky s kečupem uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Na tomto si rozhodně pochutnáte.

Okurky vydrží čerstvé po dlouhou dobu díky octu i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Okurky patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější plody každého léta. Nejen díky své osvěžující a lahodné chuti, ale také pro velké množství vitamínů a prospěšných látek, díky kterým velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Mimo to jsou z velké části tvořeny vodou, a proto pomáhají hydratovat organismus v horkých letních dnech. Jestli už však nevíte, co byste se svou úrodou provedli, vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Jak využít sklizené okurky

Pokud se vám v letošním roce podařilo vypěstovat opravdu bohatou úrodu těchto šťavnatých a křupavých plodů, můžete si jejich chuť užít hned na několik způsobů. Vynikající jsou k přípravě mnoha druhů salátů a zeleninových pokrmů, ale taky smoothie i osvěžujících nápojů a limonád. V případě, že už vás však ani jedno z toho neláká, zkuste je naložit.

Co budete k přípravě potřebovat

Abyste si tyto lahodné nakládané okurky doma připravili, nachystejte si napřed veškeré potřebné suroviny. Základními ingrediencemi jsou čerstvé malé nebo střední okurky, 2 kusy cibule, 4 kuličky pepře, 1 litr vody, 200 mililitrů octu, 300 gramů cukru krystal, 2 polévkové lžíce soli a 25 gramů chili kečupu nebo kari koření. Jakmile máte vše připravené, pusťte se do práce.

sklizené okurky v koši iZdroj fotografie: Freepik

Postup přípravy nakládaných okurek

Ze všeho nejdříve napusťte misku studenou vodou a okurky do ni na nějakou dobu ponořte. Dále nalijte 1 litr vody do hrnce a přidejte cukr, ocet, sůl, chilli kečup nebo kari koření a dejte na sporák. Postupně přiveďte k varu a průběžně směs míchejte, aby se všechny složky mohly vzájemně propojit, a zároveň nedošlo k jejich přichycení a připálení na dně hrnce.

V dalším kroku si připravte zavařovací sklenice, které je potřeba předem sterilizovat, abyste zabránili případnému výskytu a rozmnožování nežádoucích bakterií. Namočené okurky ve vodě důkladně omyjte a odstraňte všechny přebytečné části. Dále si oloupejte cibuli a nakrájejte je na středně tenká kolečka, která budete vkládat do sklenic.

Jak okurky naložit

Když máte hotovo vložte cibulová kolečka na dno sklenic a přidejte k nim pepř a vyskládejte okurkami. Postupujte, jako při zavařování okurek a snažte se jimi vyplnit každé volné místo. Poté okurky zalijte připraveným ještě horkým nálevem a uzavřete sklenice sterilizovanými víčky. Do hrnce nalejte vodu, přiveďte k varu a vložte do nich zavřené naplněné sklenice. Nechte 7 minut sterilizovat, pak je vyjměte, otočte dnem vzhůru, přikryjte dekou a nechte vychladnout. Dále skladujte na chladném a tmavém místě.

Jak na domácí nakládané okurky

Jakou specialitu z okurek nejraději připravujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články