Salát z okurky a papriky v zálivce z rajčat a česneku. Takovou pochoutku jste ještě nezkoušeli

Rajčata a okurky mají na našich zahradách nezastupitelné místo. Pokud chcete zpracovat jejich přebytky, pak vsaďte na salát.

Perfektní bramborový salát podle profesionála i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Salát z okurek a paprik v rajčatovo-česnekové zálivce je vynikající, pikantní a osvěžující pokrm, který vám zpříjemní stolování. Tento ukrajinský recept v sobě spojuje křehkost okurek a sladkost červených paprik, které jsou zalité bohatou zálivkou z rajčat a česneku. Je nejen chutný, ale také výživný.

Salát z okurky a papriky – recept

Pokud hledáte recept na zdravé a syté jídlo, pak určitě vyzkoušejte tento recept. Seznam ingrediencí není nijak dlouhý ani složitý.

  • 3 kg okurek
  • 2,5 kg zralých rajčat na zálivku
  • 1,5 kg rozčtvrcených rajčat (nejlépe mírně nezralých na krájení)
  • 1 kg červené papriky
  • 800 g šalotky (nebo červené cibule)
  • 1 šálek oloupaného česneku
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 9 lžic cukru
  • 2 polévkové lžíce 9% octa
  • 100 gramů rostlinného oleje
  • Svazek petrželky a koriandru (nepovinné, podle chuti)

Začněte tím, že společně rozmělníte zralá rajčata a šalotku. K tomuto úkolu můžete použít mlýnek na maso. Směs rajčat a šalotky nalijte do velkého hrnce a přiveďte ji k varu, přičemž ji udržujte přikrytou. Nechte vařit přibližně 10 minut. Po 10 minutách přidejte cukr, sůl a okurky nakrájené na půlkolečka o tloušťce 1 cm (nebo jednoduše na kolečka, pokud jsou vaše okurky malé). Směs důkladně promíchejte. Ochutnejte ji a upravte množství soli podle svých preferencí. Nakonec hrnec přikryjte a nechte směs přejít varem.

Jak sterilovat salát z okurek

Sklenice dobře vysterilizujte a víčka očistěte ponořením do vroucí vody. Sklenice poté naplňte salátovou směsí a nahoře nechte asi centimetr volného místa. Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky, ihned je otočte dnem vzhůru a přikryjte je dekou nebo silnou utěrkou. Sklenice se tak pomalu ochladí a vytvoří se vakuový uzávěr. Pro jistotu je pak můžete i zavařit ve vodní lázni, obvykle to však nebývá třeba.

Namočené okurky a rajčata iZdroj fotografie: Pixabay
Naučte se zpracovávat přebytky ze své úrody opravdu nápaditým způsobem.

Nyní už vám jen zbývá si svůj kulinářský poklad vychutnat. Okurkový a paprikový salát v rajčatovo-česnekové zálivce je velmi lahodný pokrm, který v sobě spojuje chutě zralých rajčat, okurek, červené papriky, šalotky a špetky česneku. Zálivka pak dodává tomuto tradičnímu ukrajinskému receptu skutečnou hloubku a komplexnost. Salát samotný je ideální jako letní příloha nebo i jako zdravá svačina. A konzumovat ho můžete teplý i studený. A pokud zavařujete okurky samostatně, nezapomeňte jim odříznout konce – budou tak ještě lepší.

Nakládané okurky – Roman Paulus vám v Kulinářské Akademii Lidlu ukáže, jak na to

Jak zpracováváte přebytky své úrody vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články