Pěstování nekonečných zásob kopru na parapetu během zimy. Vyroste do 14 dní a má vysoký obsah vitamínů

                   

Pěstování bylinek na parapetu nám umožní vychutnat si čerstvé bylinky opravdu kdykoli během roku. Ovšem ne všechny druhy kopru jsou vhodné pro domácí pěstování. A musíte také vědět, jak správně připravit semínka nebo jaká má být správná péče o nejmenší sazeničky. Pokud vše dodržíte, dočkáte se úrody plné chuti i vitamínů v opravdu rekordně krátkém čase. Pro začátek začněte výběrem vhodného druhu.

Druhy kopru pro pěstování na parapetu

Pro domácí sklizeň vybírejte především ty, které vám nebudou zbytečně hnát do výšky. Během zimy totiž potřebují tyto odrůdy mnohem více světla, než jejich zakrslejší příbuzní, a navíc zabírají mnohdy velmi cenný prostor. A po jakých druzích tedy sáhnout? Skvěle se osvědčuje například:

  • Aurora,
  • Gribovsky,
  • Grenadier
  • a Dalny.
iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Kopr je jednoletá rostlina, jeho pěstovávání na parapetu je tedy o to jednodušší. Průměrná rychlost růstu je i díky tomu kratší, než u jiných bylinek – pouhých 5-8 týdnů. Ideální doba výsevu je za běžných podmínek březen až srpen, ovšem přistoupit k němu můžete i zimních měsících. Jen myslete na to, že růst rostlin je v tomto období obtížnější kvůli nedostatku světla, musíte je tedy doslova nalepit na okenní sklo.

Jak začít s pěstováním kopru

Nejlépe se mu bude dařit na východních oknech. Semínka vysejte do truhlíku s výškou zeminy 15-20 cm. Na dně nádoby by měly nacházet otvory pro odtok přebytečné vody. Ideální teplota pro mladé sazenice se přes den pohybuje okolo hodnoty 18 až 20 stupňů Celsia, v noci pak může trochu klesnout, ale nikdy ne pod 10 stupňů Celsia. To pomůže sazenicím rychleji vyzrát a vyrůst.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

V ideální případě proto vždy na noc odneste sazeničky na zasklenou lodžii nebo na chladnou chodbu. V zimě bývá problémem i nerovnoměrné osvětlení. Proto sazenice pravidelně 2-3krát denně otáčejte o 180 stupňů. A dbejte na to, aby celková hodnota světelného dne dosáhla 12 hodin. Pokud tomu tak nebudete, budete muset kopr přisvítit, jinak se bude vyvíjet jen velmi pomalu. Sazeničky zalévejte podle potřeby.

Tipy pro pěstování kopru na parapetu

Semena před výsevem namočte na 20 minut do roztoku dezinfekčně působícího manganistanu draselného (bude vám stačit 1 mg na 100 ml vody). Semínka, která vyplavou, vyhoďte. Poté je promyjte pod tekoucí vodou a nechte uschnout. V prvních dvou týdnech umístěte na horní část truhlíku sklo nebo průhledný plastový sáček, aby se vytvořil skleník. Dvakrát denně tento kryt na krátkou chvíli odstraňte.

iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Kopru se bude nejlépe dařit v zemině s neutrálním pH. Můžete využít univerzální zeminu pro výsadbu, která obsahuje všechny potřebné živiny, je však možné si potřebný substrát namíchat vlastními silami. Budete potřebovat zahradní zeminu, říční písek, kokosové vlákno a rašelinu. A jaký poměr zvolit? Ideálně 2:1:1:1. Za takových podmínek nebude sazeničkám hrozit přemokření ani nežádoucí útlak kořenů.

Co byste ještě měli vědět

Pokud jste vše udělali správně, objeví se první výhonky 10-12 dní po výsadbě. Slabé a hustě klíčící výhony odstraňte hned na počátku růstu, později by vám pěstování kopru zbytečně zkomplikovaly. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinkami by měla být v průměru 3-4 cm. A ve chvíli, kdy bude mít kopr dva pravé listy, definitivně odstraňte skleníkový kryt. U odrůd odolných vůči chladu to doporučujeme udělat ihned po vyklíčení.

iZdroj fotografie: Freeimages

Aby kořeny mladých rostlinek této bylinky dobře rostly a rychle sílily, měla by být půda v horní části pravidelně kypřena. Požijte prsty nebo speciální zahradní hrabičky na pokojové květiny. Postupujte ale jemně. Po měsíci od vyklíčení je také třeba kopr jednou za 14 dní hnojit komplexním organickým hnojivem vhodným pro zeleninu a bylinky.

Pěstujete si také na zimu své vlastní bylinky nebo dáváte přednost těm z obchodů?

Seznamte se s koprem blíž. Poslouží vám totiž nejenom k dochucení jídla, ale i jako užitečná léčivka
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články