Uskladnit rajčata na zimu lze tak, aby chutnala jako čerstvá. Budete potřebovat jen několik šikovných triků.
Rajčatům se letos na většině zahrad opravdu dařilo. Teď už však jejich sezóna opravdu končí a je tedy na čase je uskladnit a zimu. Nemusíte však s nimi přeplňovat ledničku nebo narychlo vařit kečupy či rajčatovou omáčku určenou do mrazáku. Existují i mnohem jednodušší způsoby.
Uskladnění rajčat s pomocí hořčice
Vezměte si dobře vymytou a vysušenou sklenici o objemu asi 2 až 3 litry a 100 gramů namleté hořčice. Dobře omytá a osušená rajčata do sklenice naskládejte (počínejte si opatrně, nesmíte je rozmačkat) a prosypte je hořčicí. Uskladněte je na tmavém a chladném místě, vydrží vám tak dva až tři měsíce.
Uskladnění rajčat v pilinách
Další možností k uložení je obyčejná papírová krabice. Na její dno položte noviny a na ty nasypte vrstvu pilin. V jedné vrstvě na ně vyrovnejte rajčata a překryjte je textilií. Krabici uzavřete a uložte na místo s teplotou 8 až 12 °C. Takto vydrží bez potíží dva až tři měsíce.
Jak zpracovat zelená rajčata
Pokud ovšem máte rajčata zelená a nechcete je nechávat dozrát, můžete je jednoduše zpracovat díky šikovným receptům. Zapomeňte na klasické chutney nebo obyčejnou omáčku. Inspirativní recept vykouzlí dobrotu i z těch nejobyčejnějších rajčat.
Kandovaná zelená rajčata
Pokud nemáte s kandováním zkušenosti, nebojte se – vše je opravdu jednoduché.
Ingredience:
- rajčata 1000 g (plně dorostlá, světlezelená)
- cukr krupice 1000 g
- ocet kvasný lihový 250 ml
- citrónová kůra z 1 citrónu (bez bílé části)
- skořice ½ svitku
- hřebíček 6 ks
- rum 2 lžíce
Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na plátky, velká přepulte a rovněž nakrájejte na plátky. V hrnci rozpusťte polovinu cukru s trochou vody, přilijte ocet a přiveďte k varu. Do horkého roztoku vkládejte postupně plátky rajčat, povařte 3-4 minuty a vyndávejte na mísu. Obojí vychlaďte a pak znovu vložte rajčata do roztoku.
Nechte v chladu proslazovat. Druhý den přeceďte, šťávu svařte s druhou půlkou cukru na nit a přidejte nudličky citrónové kůry a koření. Pak znovu vložte plátky rajčata a vařte, až jsou sklovitá a roztok zhoustne do konzistence medu. Horké dejte do čistých malých skleniček, navrch polijte rumem, zavíčkujte a sterilujte na 180 °C 15 minut.
Nakládaná rajčata
Připravit si však můžete i nakládanou pochoutku, kterou ozvláštní dobře zvolené bylinky společně se sladkou složkou, kterou tvoří med nebo hnědý cukr.
Ingredience:
- zelená rajčata 1000 g
- ocet ovocný nebo vinný světlý 1000 ml
- voda 125 ml
- med nebo hnědý cukr 2 lžíce
- sůl 1 lžíce
- kopr 3-4 větévky
- bobkový list 3 ks
- hřebíček 5 ks
- hořčičné semínko 1,5 lžičky
- pepř celý 1 lžíce
- chilli paprička sušená 2 ks
Rajčata omyjte, osušte a propíchejte párátkem nebo kovovou jehlicí. Vodu, ocet, sůl a med svařte asi 5 minut a nechte vychladnout. Rajčata spolu s kořením, nakrájenými papričkami a bylinkami naskládejte do sklenic a zalijte studeným nálevem. Rajčata musí být celá ponořená. Pokud je nálevu málo, dolijte studeným octem a případně zatižte. Dobře dotáhněte víčko. Sklenice skladujte ve spíži v chladu a temnu, rajčata se dají jíst už po 1 měsíci, ale lepší jsou po 2 až 3 měsících.