Proč nikdy nemýt brambory po sklizni: Klasická chyba může způsobit silnou hnilobu

Není nad doma vypěstované brambory. Po sklizni je ale dobré zvážit, jak je na uskladnění ošetřit, aby zůstaly co možná nejdéle jedlé. Rozhodně není vhodné je umývat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pěstování vlastních brambor se sice týká spíše jedinců, kteří disponují dostatečným prostorem, nic to ale nemění na věci, že se stává stále více populárním. Domácí brambory vás zkrátka svou chutí dostanou do kolen a máte-li i vhodné místo k uskladnění, můžete se obejít bez jejich nákupu po opravdu dlouhou dobu. Právě po sklizni ale vyvstává otázka, jak s nimi naložit, aby opravdu vydržely co možná nejdéle jedlé.

Co neopomenout při pěstování brambor

Lilek brambor (Solanum tuberosum) je sice víceletá rostlina z čeledi lilkovitých, často se ale pěstuje jako rostlina jednoletá. Nadzemní část je jedovatá a konzumuje se pouze hlíza rostoucí pod zemí, se sklizní se celá rostlina likviduje. Výhodou je, že se dají vypěstovat prakticky v každé půdě. Nicméně v přemokřené půdě hrozí riziko uhnívání kořenů a hlíz, naopak v příliš propustné půdě dochází k odplavení všech živin a výsledkem jsou pak malé brambory.

Brambory je dobré nechat před sadbou naklíčit. Tento proces probíhá už v únoru. Samotný venkovní záhon je nutné připravit už na podzim. Ten je potřeba zorat a zapracovat chlévský hnůj či kompost, po nichž brambory velmi dobře rostou. Brambory se vysazují s ohledem na počasí, teplotu a zvolenou odrůdu v polovině dubna. Záhon je nutné pravidelně zbavovat plevele. Tuto práci vám může usnadnit netkaná textilie, případně podestýlka z trávy či slámy, která nejen že brání plevelu v růstu, ale také zadržuje vlhkost.

Mandelinky mohou zničit celou úrodu

Největším nepřítelem brambor jsou bezesporu mandelinky bramborové (Leptinotarsa decemlineata). Tento škůdce, jinak známý také jako koloradský či americký brouk, se velmi rychle množí a pokud nedochází k jeho pravidelné likvidaci, vymstí se to opravdu chabou úrodou. Mandelinky je možné sbírat ručně, případně použít například postřik z vratiče.

Mandelinka bramborová iZdroj fotografie: Piqsels

Brambory před uskladněním nemyjte

Je dobré si předem zjistit, které brambory se na uskladnění hodí. I některé velmi rané druhy brambor je možné uskladnit. Důležitým faktorem ale zůstává, jak je uskladnit, aby opravdu vydržely co možná nejdéle. Spousta zahrádkářů dělá zásadní chybu už po sklizni, kdy brambory omývá a následně suší na slunci. Tento proces opravdu může fungovat, pokud ovšem brambory dokonale vyschnou. Zbylá vlhkost napomáhá vzniku plísní, která rovněž vzniká, když je manipulací a mytím poškozená tenká slupka hlízy.

Je tedy lepší brambory nahrubo očistit od hlíny a uskladnit například ve sklepě v prodyšných bednách, kde je teplota 1–5 °C. Nižší teplota způsobí změnu struktury a chuti, naopak příliš vysoká teplota vede ke klíčení. Skladujte pouze brambory, které nejsou ohlodané, nemají známky nemoci či plísně a jiné defekty.

Jak uskladňujete brambory vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články