Aby mladé papriky dobře zesílily ještě před jejich vysazením ven, pak je musíte pohnojit těmi správnými živinami z domácích zdrojů.
Pěstování odolných sazenic paprik nevyžaduje používání drahých nebo chemií zatížených komerčních hnojiv. Místo toho si vezměte k ruce ekologičtější a úspornější přístup spočívající ve využití přírodních látek, jako je například popel a aloe vera.
Výhody aloe vera v péči o rostliny
Gel, který se nachází uvnitř listů aloe vera, obsahuje růstové hormony a živiny prospěšné pro veškerou zeleň, která potřebuje ozdravit a posílit. Tyto látky mohou urychlit metabolismus a růst sazenic, což přispívá k rychlejšímu vývoji nadzemních i podzemních částí rostliny, jak zdůrazňuje portál FlóraNaZahradě.
Chcete-li využít sílu aloe vera pro sazenice svých paprik, začněte tím, že nakrájíte dva zralé listy aloe vera na malé kousky. Tyto kousky vložte do misky a zalijte je jedním litrem vody. Směs nechte jeden den odstát, aby se živiny zcela vyluhovaly do vody. Tento roztok bude tvořit základ vašeho přírodního hnojiva, jak informuje web TakToJeNášSvět.
Přidejte ještě popel
„Popel je vynikajícím zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu – základních prvků, které podporují růst rostlin. Obsahuje také stopové prvky, které rostliny snadno vstřebávají a pomáhají je posilovat a vyživovat zevnitř,“ radí zahradník Jan T. z Opočna, který už redakci Chalupáři-Zahrádkáři radil s pěstováním paprik dříve. Do dříve připraveného roztoku aloe vera proto přidejte jednu polévkovou lžíci dřevěného popela. Důkladně promíchejte a nechte další den louhovat. Pak použijte jako zálivku. První aplikaci můžete provést již 10 dní po výsevu semen.
Posílení pomocí jódu
Pro dodatečné posílení směs přeceďte a přidejte do tekutiny ještě několik kapek jódu. Jód, který je běžně k dostání v lékárnách ve formě jódové tinktury (koupila jsem ji asi za 60 korun), má pro silný vývoj rostlin opravdu zásadní význam. Podporuje totiž růst a vývoj silnějších stonků a větší odolnost vůči chorobám. Více o pěstování paprik napsali Chalupáři-Zahrádkáři v tomto obsáhlejším článku.