Jak na správné zamrazení malin: Umyté maliny nemají v mrazáku co dělat

I tak obyčejná věc, jako je mražení malin, má svá pravidla. Dodržte je a budou chutnat docela jako čerstvé – uvidíte sami.

Skladování malin zamražením i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Mrazení je vynikající metoda, která dokáže uchovat čerstvost a výživovou hodnotu ovoce po delší dobu. Abyste však zabránili ztrátě vitamínů a živin, musíte při tomto procesu dodržovat určitá pravidla. Jak vypadají v případě oblíbených malin?

Tři klíčová pravidla mrazení malin

Pokud chcete úrodu malin uchovat v té nejlepší formě, pak si osvojte tři klíčové vody, které vám s tím pomohou.

Před zmrazením maliny neomývejte

Je to možná neintuitivní, ale je velmi důležité maliny před zmrazením nemýt. Na povrchu malin se totiž často nacházejí přirozeně se vyskytující bakterie, které nízké teploty v mrazničce zničí – voda tedy pro jejich odstranění není potřeba. Pokud maliny omyjete a poté je zmrazíte, kapky vody se změní v ledové hrudky, což při rozmrazování ovlivní jejich strukturu a chuť.

Mrazte čerstvé, celé maliny

Mrazte pouze čerstvé a celé plody. Ty přezrálé, povadlé a rozdrcené se lépe hodí na přípravu pyré, džemů nebo kompotů. Celé maliny se lépe zmrazují a po rozmrazení si zachovávají svou strukturu a tvar, takže jsou ideální pro pozdější přidávání do cereálií, koktejlů nebo dezertů.

Jak na správné zamrazení malin: Vydrží čerstvé opravdu dlouhodobé iZdroj fotografie: Depositphotos

Používejte malé nádoby

Při zmrazování malin volte malé vzduchotěsné nádoby nebo sáčky určené přímo do mrazničky. Menší porce jsou vhodnější pro pozdější použití, protože můžete rozmrazit jen potřebné množství a zbytek tím nijak neovlivníte. Dbejte na to, aby byly nádoby stále uzavřeny (v opačném případě by mohl mohlo dojít k popálení mrazem).

Metody zmrazování malin

A jak do maliny zamrazit? Vybrat si můžete hned z několika možných postupů. Záleží jen na vás a vašich preferencích, kterému dáte přednost.

Metoda jednoduchého balení

Při metodě jednoduchého balení se čerstvé, neumyté maliny vloží do čisté a suché vzduchotěsné nádoby nebo do sáčku určeného do mrazničky. Před uzavřením nádoby v ní nechte trochu místa pro vzduch. Tato metoda je rychlá a snadná a zajišťuje, že maliny zůstanou oddělené a po zmrazení se z nich nevytvoří velké neforemné shluky.

Jak na správné zamrazení malin: Vydrží čerstvé opravdu dlouhodobé iZdroj fotografie: Depositphotos

Obalení v cukru

Pro sladší chuť mražených malin je můžete obalit v cukru nebo medu. Vložte plody do misky a jemně je zasypte cukrem nebo je pokapejte medem. Nechte vše asi 15 minut odstát, aby se cukr nebo med rozpustily a vytvořil sladký sirup. Poté maliny i se sirupem přendejte do nádob nebo sáčků a zmrazte jako obvykle. Tento způsob dodá malinám sladkost a zachová jejich přirozenou chuť.

Malinové pyré a jak na něj

Pokud máte maliny, které jsou již hodně zralé, zvažte, zda je před zmrazením nepřeměnit na pyré. Maliny rozmixujte dohladka a v případě potřeby přidejte malé množství cukru nebo medu pro zvýšení sladkosti. Podle zamýšleného použití nalijte pyré do nádob nebo formiček na ledové kostky a zmrazte. Malinové pyré je všestranné a lze ho použít do různých receptů.

Jaké jsou vaše triky pro uchování úrody ovoce?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články