Plýtvání potravinami je v poslední době velmi důležitým tématem. A právě rostlinné olej patří mezi ty dražší položky rozpočtu.
Výdaje za potraviny patří rozhodně k těm největším, na které lze v domácím rozpočtu narazit. A rozhodně se hodí každý trik, který by vám mohl pomoci s touto cennou surovinou neplýtvat. Nejde jen o to, že je jakýkoli rostlinný olej opravdu drahý a ceny v obchodech stále stoupají. Důležitý také fakt, že nadměrný příjem tuků rozhodně neprospívá vašemu zdraví. A proto je správné zacházení s lahvičkou oleje v kuchyni zcela zásadní. Spotřebu oleje na smažení lze snížit natolik, že jedna lahev vydrží až 3 měsíce. Důležitou roli však samozřejmě hraje jeho samotné dávkování.
Malý trik pro menší spotřebu oleje
Největší problém bývá v tom, jak olej při používání dávkovat. Určitě se vám již také stalo to, že jste na pánev nebo od salátu nalili mnohem větší množství, než jste chtěli. Děje se to proto, že základní chybu při používání oleje děláte už při jeho otevírání. Prakticky všechny druhy olejů se totiž otevírají prostřednictví malé plastové záklopky. Tu většina lidí odtrhne celou, aniž by se nad tím jakkoliv výrazněji pozastavila A to je právě ty chyba.
Tenhle nenápadný kousek plastu se totiž stará o to, aby bylo dávkování vašeho oleje vždy maximálně přesně a bez chybičky. Klíčem k úspěchu je proto jen částečné odtržení této vybaví vaší lahve s olejem. Pokud vám to příliš dobře nejde, použijte k tomuto úkonu nůžky nebo plastovou zátku před použitím lehce nahřejte například prostřednictvím teplé vody. Ta její odpor spolehlivě zlomí.
Další triky pro ošetření olejem
Ovšem správné použití uzávěru oleje není jediným důležitým bodem šetření s touto cennou surovinou. Naopak. Velmi dobře vám pomůže i silikonový štěteček. S jeho pomocí totiž může rozprostřít olej po celé ploše pánve i v minimálním množství a při smažení tak spotřebujete mnohem méně této suroviny, než jste byli doposud zvyklí.
Vsaďte na inteligentní přípravu jídel
Další minimalizace je pak možná i prostřednictvím technologické úpravy receptů. Skvěle se k tomuto účelu hodí drůbeží maso. Stačí, když si budete pamatovat jeden základní fakt: kuřecí maso a zelenina se velice dobře doplňují a čím více druhů zeleniny použijete, tím bude pokrm barevnější a chuťově výraznější. A jak na přípravu takového pokrmu?
Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, okořeňte a orestujte (stačí použít jen minimum oleje), poté přidejte na kousky nakrájenou zeleninu, podlijte trochou vývaru a duste v pomalém hrnci doměkka. Různé druhy zeleniny můžete krájet do různých tvarů, například brokolici na růžičky, mrkev na nudličky, cibuli na kostičky, záleží na vaší fantazii. Výsledný pokrm můžete případně zahustit trochou škrobu a podávat například s divokou rýží.