Chytré hospodyňky dávají do trouby před pečením cukr: Moudrý krok posouvá pečení na úplně novou úroveň

Ne vždy naše domácí spotřebiče ukazují přesně. Ovšem u trouby si můžete snadno ověřit, zda teplota uvnitř odpovídá ukazatelům.

i Zdroj: iStock / Creative Commons Attribution
                   

Pokud byste se rádi přesvědčili o tom, zda teplota uvnitř trouby odpovídá tomu, co ukazuje její display, pak není nic jednoduššího. K tomu, abyste otestovali nastavení vaší trouby, vám bude stačit jen obyčejný cukr a kousek alobalu.

Při kolika stupních „taje“ cukr

Všichni milovníci pečení vědí, že v určitém okamžiku každého receptu je třeba předehřát troubu na určitou teplotu. Pokud jste ale někdy zkoušeli péct sušenky nebo jinou laskominu, pak víte, že doba pečení se u vaší otruby nemusí přesně shodovat s receptem. Můžete sice na své troubě nastavit například teplotu 180 stupňů, ale jak víte, že je vnitřek trouby skutečně rozpálen na tuto teplotu? Možnosti jsou v zásadě dvě. Buď můžete použít teploměr nebo docela obyčejný cukr!

Trik je v tom, že obyčejný stolní cukr (známý jako sacharóza) taje při velmi specifické teplotě. Jde o 176 °C. Pro účely testu však bude stačit, pokud troubu rozpálíte na 180 °C. Vytvořte z alobalu misku a cukr do ní nasypte. Poté ji vložte do trouby, nastavte časovač na 20 minut a počkejte. Pokud cukr změní barvu a chuť (vypadá skoro jako sklo), pak vaše trouba peče správně. Jestliže se nezměnil, pak peče na nižší teplotu a naopak přepálený cukr značí, že ji musíte nahřívat o něco méně. Nezapomeňte na to, až budete příště péct cukroví!

Podzimní recept – gratinovaná petržel

Pokud už máte teplotu v troubě otestovanou, můžete ji vyzkoušet na jednoduchém receptu. Kořenová petržel je spolu s mrkví a celerem používána nejčastěji jako zeleninový základ do polévek či omáček. Taková svíčková na smetaně se bez ní rozhodně neobejde a poctivý vývar také ne. Méně se již využívá samostatně a přitom je to škoda.

iZdroj fotografie: Pixabay

Petržel má lahodnou sladkou chuť a krásnou bílou barvu. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a jiné tělu prospěšné látky. Proto stojí za to věnovat se jí v kuchyni víc. Dá se využít zasyrova do salátů a pomazánek, nebo v podobě pyré či zeleninových hranolků, zapékat či z ní uvařit výbornou krémovou polévku.

Ingredience na gratinovanou petržel

  • 800 g oloupané kořenové petržele
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml mléka
  • hrubozrnná hořčice 4 lžičky
  • strouhaný parmazán (čedar) 4 lžíce
  • muškátový oříšek, sůl, pepř
iZdroj fotografie: Unsplash

Oloupanou petržel nakrájejte na kolečka. Do hrnce dejte vývar, smetanu, mléko, hořčici a polovinu sýra. Pomalu zahřejte k varu. Pak vsypte všechnu petržel, okořeňte a dobře osolte, abyste vyvážili její sladkost. Jakmile se začne obsah lehce vařit, stáhněte teplotu, přiklopte a nechte 6 minut probublávat.

Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C. Do pekáčku vlijte směs z hrnce, posypte zbytkem sýra a zastrouhněte muškátovým oříškem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 60 minut. Pak zvyšte teplotu na 190 °C a nechte zezlátnout dalších 15 minut.

Jak přesně peče trouba ve vaší kuchyni?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články