Zlaté zužitkování úrody rajčat: Finská praktika nakládání z nich udělá šťavnatou delikatesu

Aby si vypěstovaná rajčata uchovala maximum své chuti a vůně, musíte je uskladnit tím správným způsobem – zavařením bez láku či šťávy.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Zavařená rajčata jsou běžnou součástí většiny domácností a představují pohodlný způsob, jak uchovat chuť zralých plodů. Uvažovali jste však někdy o skladování čerstvých rajčat ve sklenicích bez vody, octa nebo soli? Tento neobvyklý způsob konzervace vám umožní mít čerstvá rajčata po ruce po celou zimu, aniž by to ohrozilo jejich chuť nebo strukturu.

Jak zavařit rajčata bez nálevu

Takto zavařená rajčata mohou podle webu TheKitchn zůstat čerstvá až dva roky, což z nich činí cenný doplněk vaší spíže. Přitom jde o postup velmi jednoduchý a neuvěřitelně účinný. Začněte důkladným omytím rajčat, abyste je zbavili veškerých nečistot.

Po očištění je položte na plech nebo na pečicí papír. Poté předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia, vložte do ní plech s rajčaty a pečte je přibližně 20 minut. Tento proces nejen zvýrazní jejich chuť, ale také pomůže jejich lepší konzervaci.

Křupavé kvašené okurky jsou u nás oblíbené už po celá staletí. Málokdo zná postup konzervace studenou vodou bez octa

Sterilace rajčat iZdroj fotografie: Depositphotos
Nový recept na konzervovaná rajčata vás zaručeně okouzlí. Takhle je uchováte na zimu.

Připravte si sterilní sklenice

Zatímco se rajčata pečou, připravte sterilní skleněné nádoby o objemu 1 litr. Sklenice sterilizujte tak, že je důkladně umyjete, na dno velkého hrnce položíte kuchyňskou utěrku a sklenice na ni umístíte. Do hrnce nalijte horkou vodu (měla by dosahovat do poloviny sklenic) a nechte vše 10 minut vařit, jak radí web TheSpruceEats.

Tipy pro zavařování rajčat po finsku

Pro zavařování jsou nejlepší pevná a zralá rajčata. Můžete použít různé odrůdy, ale obvykle se doporučují ty masité, jako jsou rajčata San Marzano nebo Roma. Pokud chcete zavařované plody zbavit slupek, udělejte to tak, že je ponoříte na chvíli do vroucí vody a pak je oloupete. Poté je nakrájejte na kousky podle vašich preferencí nebo nechte v celku.

Rychlé a moderní konzervování. Dobré způsoby, o kterých ví jen málo lidí

Abyste si mohli užít chuť rajčat se vším všudy i uprostřed zimy, zavařte je. Proces sterilace je snadný a zachová v nich většinu chuti. iZdroj fotografie: Depositphotos
Abyste si mohli užít chuť rajčat se vším všudy i uprostřed zimy, zavařte je. Proces sterilace je snadný a zachová v nich většinu chuti.

A pro potlačení všech mikrobů přidejte do každé sklenice citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a také cibuli (na pět dílů rajčat jeden díl cibule). Jde o osvědčený severský přístup, který si však určitě najde cestu i k našim českým srdcím. A vyzkoušet je můžete i s česnekem, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také radili.

Jak na zavařování a nakládání rajčat – šikovné tipy pro všechny

Jaké jsou vaše triky pro uchovávání čerstvých rajčat?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články